Zabava

Tomaž Domicelj praznuje 50 let ustvarjanja

Sonja Javornik
1. 9. 2015, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Danes, 1. septembra, ni samo prvi dan šole, pač pa tudi dan, ko si bomo lahko ogledali posebno oddajo ob 50-letnici delovanja Tomaža Domicelja. Kantavtor, poslovnež, mojster jezika … je zbral svoje pesmi in jih z Big Bendom RTVS predelal v različice, ob katerih je celo sam vedno znova presenečen.

Mediaspeed

Mediaspeed

Koncert je poseben, ker zaznamuje vašo obletnico delovanja …

Letos oktobra se začenja petdesetletnica mojega ustvarjanja. Takrat sem začel na Šubičevi ulici služiti s svojo skupino. Poleti sem imel tudi koncert v Križankah, kjer sem igral skoraj tri ure. Vse smo posneli in v prihodnjih dneh dobim tudi DVD s tega koncerta, ki bo namenjen zgolj interni uporabi.

Kdo je priredil vaše skladbe za orkester?

Aranžmaji so bili že od prej. Verjetno je to ena redkih oddaj, ki ima deset pesmi petih različnih aranžerjev – vsaj s toliko ljudmi sem namreč sodeloval. Dirigent je bil pa Patrik Greblo.

V oddaji bo kar nekaj skladb, ki pravzaprav niso v vašem zimzelenem repertoarju, pač pa so bolj ekskluzivne, bi lahko rekli, kajne?

Tako je. Ena izmed teh pesmi, Zbogom sin, je bila premierno posneta, ker je nisem še nikoli pel, sicer pa je iz leta 1970. Alfi Nipič jo je posnel, ker jaz takrat še nisem nastopal. Za to pesem sem kot avtor prejel nagrado tednika Mladina. Leta 1971 sem na festivalu nastopil s pesmijo Stara mama in dobil nagrado, a sem na pesem kar malo pozabil. No, tudi to smo uvrstili v koncert. Ko sem pregledoval material, sem recimo odkril tudi, da je inštrumentalni posnetek pesmi Brez sonca cvetja ni primeren, da bi lahko ob njem pel … Oddaja je res zelo pestra, ker sem v nekaj pesmi vključil tudi orglice. Celoten koncert je povsem bigbendovski, vendar ne na način klasične in zdolgočasene popevke, ampak je vse precej bolj svingovsko. Oddajo si lahko ogledate v torek, 1. septembra, ob 20.40 na drugem programu. Moram priznati, da rad nastopam z orkestri … Mene to res veseli in se ob tem zelo zabavam, hkrati pa je velik izziv, saj moram biti ob tem zelo skoncentriran. Tukaj si nisem mogel privoščiti, da bi zgrešil akord, ali pa pozabil besedilo, kot si to lahko privoščiš na samostojnem koncertu. Če pozabiš besedilo na koncertu, se vedno najde nekdo med publiko, ki pozna besedilo in ti poje nazaj.

Kaj ne poznate besedil vseh svojih pesmi?

Ali sploh veste, koliko pesmi imam? Včasih kakšne pesmi ne zapoješ tudi dve leti, potem pa si jo nekdo želi slišati. Nekako že začneš, a se hitro lahko zgubiš. Za vsako pesem imam tudi več različnih verzij, saj neprestano spreminjam besedila.

Mediaspeed

Kaj še načrtujete ob obletnici?

Kmalu bo na sporedu tudi ponovitev mojega radijskega koncerta iz Križank, ki smo ga skrajšali na dve uri. Sicer pa načrtujem potovanje v tople kraje, na Kanarske otoke. Tam sem delal Mama Mio (Tomaž je prevedel vsa besedila, op. p.) in se rad vračam nazaj. Načeloma mi je vseeno, kam grem, da le imam mir in normalne ljudi okoli sebe. Na Kanarskih otokih bom preživel dva meseca, vendar bom v tem času tudi delal, čeprav še ne vem točno, kaj.

Ali vam je muzikal Mama Mia predstavljal velik izziv?

Predvsem to. Prevajalsko je bil to eden največjih in najzahtevnejših projektov, ki sem jih imel v življenju. Lažje je prevesti knjigo kot besedilo za tako predstavo! Zelo naporni so bili tudi Američani, ki imajo licenco, čeprav se jim nisem pustil … Menda imajo ljudi, ki besedila prevajajo nazaj v angleščino, tako da res preverjajo vse mogoče.