Antonina Favorskaja

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

J.V.
29. 3. 2024, 08.45
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 08.52
Deli članek:

Antonina Favorskaja je več let pokrivala sojenja opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu in je ena od šestih kritičnih novinarjev, ki so jih v marcu aretirali po državi.

Facebook/Antonina Favorskaya
Favorskaja je bila pridržana že 17. marca, a so jo to sredo izpustili na prostost in še isti dan strpali nazaj za zapahe.

Ruske oblasti so aretirale novinarko Antonino Favorskajo, ki je posnela zadnji videoposnetek ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega pred smrtjo v kazenski koloniji v Sibiriji, poroča Guardian. Favorskaja je več let pokrivala sojenja Navalnemu in je bila ena od šestih kritičnih novinarjev, ki so jih v marcu aretirali po državi. 

Favorskovo so pridržali v sredo zaradi očitkov sodelovanja v "ekstremistični organizaciji" - Fundaciji za boj proti korupciji, ki jo je leta 2011 ustanovil Navalni. Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš sicer pravi, da Favorskaja ni objavljala na platformah fundacije in namiguje, da so jo oblasti napadle, ker je opravljala svoje delo novinarke.

Po navedbah skupine za človekove pravice OVD-Info je bila Favorskaja pridržana že 17. marca po polaganju cvetja na grob Navalnega, ker naj ne bi upoštevala ukazov policije, a so jo po 10 dneh, to sredo, izpustili na prostost in ji naročili, da se danes pojavi na moskovskem okrožnem sodišču Basmannyy, kamor so ta teden privedli pretepene in izmaličene osumljence terorističnega napada v Crocus City Hall na obrobju Moskve.

Očitno so jo še isti dan strpali nazaj za zapahe. Poleg Favorskaje so ruske oblasti ta mesec kot rečeno pridržale še več kritičnih novinarjev; Alexandro Astakhovo, Anastasio Musatovo, Ekaterino Anikiević, Olgo Komlevo in Konstantina Jarova. Slednji je za RusNews povedal, da so ga v priporu pretepli: "Brcali so me, mi postavljali nogo na glavo, zvijali prste, se mi posmehovali, ko sem hotel vstati, zahtevali, da pokažem svoj nahrbtnik, kot da bi bil v njem eksploziv."