Zvečevo

Legendarno hrvaško podjetje kupil ruski milijarder, blizu Putinu

J.V.
26. 3. 2024, 18.05
Posodobljeno: 26. 3. 2024, 18.24
Deli članek:

Znano hrvaško slaščičarsko podjetje Zvečevo iz Požege je prešlo v roke enega najbogatejših Rusov, ki ga je ukrajina po izbruhu vojne uvrstila na seznam sankcioniranih oseb.

X
Le kdo ne pomni dobrot legendarne znamke Zvečevo.

Znano hrvaško slaščičarsko podjetje Zvečevo iz Požege je prešlo v roke ruskega poslovneža, milijarderja Denisa Štengelova. Iz poročila zagrebške borze izhaja, da je večinski lastnik Zdravko Alvir danes družbi Flexway Adriatic prodal več kot 75 odstotkov delnic Zvečeva, poroča portal Danica. Ustanovitelj hrvaškega podjetja Flexway Adriatic je podjetje Flexway s sedežem v Dubaju v Združenih arabskih emiratih (ZAE), lastnik Flexwaya pa je Štengelov.

V Ukrajini na seznamu sankcioniranih oseb

Štengelov je 94. najbogatejši Rus in 2133. najbogatejši Zemljan, tako revija Forbes, njegovo premoženje je ocenjeno na 1,3 milijarde dolarjev. Je lastnik skupine KDV, ruske živilske megakorporacije, in trgovske verige Yarche! z več kot tisoč supermarketi v Rusiji. Štengelov že vrsto let živi v Avstraljiji in ima poleg ruskega in avstralskega državljanstva tudi državljanstvo ZAE, Ukrajina pa ga je po izbruhu vojne uvrstila na seznam sankcioniranih oseb.