Prihranek

Tako Avstrijci: zmanjšali bodo število zdravstvenih zavarovalnic

G.G./STA
22. 5. 2018, 17.40
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 17.44
Deli članek:

Pod taktirko kanclerja Sebastiana Kurza so se v Avstriji lotili reforme v zdravstvu.

Profimedia

Reuters
Sebastian Kurz

Projekta so se lotili z združevanjem zdravstvenih zavarovalnic in zmanjšanjem števila delovnih mest. S tem želijo znižati stroške za zdravstvo. Kurz je napovedal, da bo država do leta 2023 na račun znižanja stroškov privarčevala kar milijardo evrov za zdravstvo.

Kako bodo to storili? Število zavarovalnic nameravajo zmanjšati iz 21 na štiri ali pet. Iz devetih območnih zavarovalnic za delojemalce pa bodo naredili eno centralno, z devetimi manjšimi izpostavami. Zavarovanja za državne uradnike bo po novem v celoti prevzela zavarovalnica državnih železnic. Vlada je ob tem izpostavila, da ne načrtuje zvišanja zavarovalne premije in odpuščanj, ki bi bila posledica reforme.

Reforma je ena od predvolilnih obljub koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Eden ključnih elementov reforme je uspešna prerazporejanje delovne sile in prepoved zaposlovanja novih kadrov. Trenutno v tem segmentu že dela 19.000 zaposlenih.

Reforma je naletela na kritiko opozicijskih avstrijskih socialistov (SPÖ), kjer so mnenja, da je milijardo moč privarčevati le na plečih pacientov s slabšimi uslugami.