Severni pol

Ženska odprava srečno prispela do cilja

S.R./NoviceSvet24
24. 4. 2018, 21.30
Deli članek:

Enajst udeleženk, med njimi tudi Slovenka, je minuli konec tedna doseglo cilj – severni pol.

M24
Slovenske barve je zastopala Nataša Briški.

Ženske različnih narodnosti in poklicev so se po dveh letih priprav na pot odpravile z oddaljenega norveškega Svalbarda, od koder so poletele do startnega mesta, baze Barneo. Tja so medtem s severnega pola tudi že poletele nazaj.

Na več kot 80 kilometrov dolgi poti prek premikajoče se ledene plošče v Arktičnem oceanu jih je vodila priznana in izkušena raziskovalka Felicity Aston. Udeleženke so se na poti do severnega pola soočale s temperaturami globoko pod ničlo in stalno nevarnostjo polarnih medvedov, so sporočili organizatorji odprave in dodali, da je ekipa po še posebej zahtevnem zadnjem delu na cilj prispela dobro razpoložena.

Članice odprave je na cilj prišel pozdravit sponzor, ruski podjetnik Eugene Kaspersky, ki je tja priletel s helikopterjem. Z njim je prispela tudi članica odprave iz Savdske Arabije, ki je skupino drugi dan poti morala zapustiti zaradi ozeblin.

Za slovensko članico ekipe je bila, kot omenjeno, izbrana novinarka in urednica Nataša Briški. Odpravo je izbrala polarna raziskovalka Astonova, ki je leta 2012 kot prvi človek sama prečkala Antarktiko. Cilj odprave je bil spodbuditi ženske k pogumnejšim korakom in jim pokazati, da je vse mogoče.