Odpuščeni

Je zatožil Trumpa? McCabe zapiske pogovorov izročil preiskovalcem

K.M./STA
18. 3. 2018, 11.30
Deli članek:

V petek odstavljeni nekdanji namestnik direktorja FBI Andrew McCabe, ki je bil že dolgo časa tarča napadov s strani predsednika ZDA Donalda Trumpa, je po poročanju ameriških medijev delal zapiske svojih srečanj s Trumpom.

Profimedia

Te naj bi zdaj izročil preiskovalcem ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 pod vodstvom Roberta Muellerja.

McCabovi zapiski bi se lahko izkazali za zelo pomembne v preiskavi ruske afere, saj bi lahko potrdili obtožbe o Trumpovem oviranju preiskave, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC in McCaba označuje kot potencialno ključno pričo v preiskavi.

Reuters
McCabe je bil trn v Trumpovi peti.


Kot še pojasnjuje, naj bi McCabovi zapiski pogovorov s Trumpom in tedanjim direktorjem FBI Jamesom Comeyjem potrdili javne obtožbe slednjega na račun Trumpa. Comey je namreč v kongresu pričal, da ga je predsednik, tik preden ga je maja lani odstavil, prosil, naj preneha preiskovati njegovega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je McCaba odpustil v petek pozno zvečer po lokalnem času. Če bi Sessions s tem počakal vsaj do danes, ko McCabe praznuje 50. rojstni dan, bi bil ta po 21 letih dela v FBI upravičen do redne polne pokojnine.

Poteza ministra, ki je v nemilosti pri Trumpu in si skuša "rešiti kožo", je bila sicer pričakovana. McCabe je bil že tudi nekaj časa tarča notranje preiskave FBI, zaradi katere od januarja tudi ni več opravljal nalog namestnika direktorja.