Kriminalisti na sedežu uprave bolnišnice

Nezakonita izplačila in sporna zaposlitev direktorjeve hčerke?

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
18. 3. 2018, 07.50
Deli članek:

O neupravičenih izplačilih v splošni bolnišnici, kjer je 1045 zaposlenih, se je začelo govoriti že februarja lani.

STA
Splošna bolnišnica Murska Sobota.

STA
Bojan Korošec se brani tudi očitkov o zaposlitvi svoje hčerke.

Kriminalisti so ta teden preiskovali sedež uprave murskosoboške bolnišnice. Pri direktorju Bojanu Korošcu, njegovih pomočnikih Marjanu Mačku in Metki Lipič Baligač ter strokovnem direktorju Danielu Grabarju so iskali potrebne dokumente, ki bi lahko izkazali sum storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja. Razpolagali so z informacijo, da naj bi bila z večjim številom kaznivih dejanj v letih 2015 in 2016 pridobljena skupna premoženjska korist v skupnem znesku 20.398,79 evra. Poleg izplačila nadomestil za neporabljen dopust smo neuradno izvedeli, naj bi bila sporna tudi zaposlitev Koroščeve hčerke, ki jo je decembra 2016 postavil na mesto predstavnice za stike z javnostmi.

Sporna zaposlitev

Sicer pa naj bi se v preiskavi izkazalo, da »obisk« kriminalistov v upravi ni bil upravičen. Korošec naj bi zaposlitev svoje hčerke dokazoval z rezultati razpisa in njeno ustrezno izobrazbo, njegov odvetnik Dejan Rituper pa naj bi policistom pokazal več pravnih dokazil, da je direktor v teh letih med zaposlene upravičeno razdelil dobrih 20.000 evrov nadomestila za neporabljen dopust.

Zadnje bo sodišče

Po naših informacijah naj bi bilo v bolnišnici za leto 2015 izvedeno izplačilo skupno vsaj devetnajstim zaposlenim, ki niso izkoristili letnega dopusta. 

In kaj pravijo v bolnišnici? Jožica Viher, vodja Splošne službe, je v zvezi z obiskom policistov za Novice Svet24 sporočila, da ni šlo za klasično hišno preiskavo, ampak bolj za izročitev originalnih listin, s kopijami katerih policisti že razpolagajo. »Listine se nanašajo na delovnopravno zakonodajo. Postopek s policisti je bil korekten, izročili pa smo vse zahtevane listine kakor tudi tiste listine, ki so po našem mnenju pomembne za razjasnitev zadeve,« je pojasnila Viherjeva in dodala, da še vedno vztrajajo pri svojem mnenju. »In to je, da izplačila za neizkoriščen dopust niso bila nezakonita. Zadnjo besedo bo na koncu reklo sodišče, do takrat pa o tej temi več nimamo kaj dodati,« je zaključila Viherjeva.