Martin Shkreli

Pohlepni farmacevt na sodišču jokal in moledoval

B.K.
14. 3. 2018, 09.38
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 10.46
Deli članek:

Dobil je sedem let v strogo varovanem zaporu. Po obsodbi je sodnico v solzah prosil za milost.

Reuters
Martin Shkreli

Martin Shkreli, 34-letni podjetnik, lastnik več finančnih skladov ter biotehnološkega in farmacevtskega podjetja, je javnosti najbolj znan po svojem ostudnem dejanju, ko je leta 2015 kupil licenco za antiparazitsko zdravilo Daraprim, ki ga uporabljajo za zdravljenje posledic okužbe z virusom HIV, ter ga podražil za 65-krat – s 13 dolarjev na 750 dolarjev za eno tableto.

Pred kratkim je Shkreli, ki se je s prej omenjenim dejanjem dlje časa hvalisal po medmrežju in v javnosti, sedel pred sodnika, zaradi domnevne goljufije z vrednostnimi papirji. V petek ga je sodišče spoznalo za krivega, sodnica Kiyo Matsuomo pa mu je prisodila 7 let zaporne kazni v zveznem zaporu Canaan v ameriški zvezni državi Pensilvanija.

Profimedia
Odvetnik Benjamin Brafman (levo) je dejal, da ga Shkreli spravlja tako ob živce, da bi ga včasih najraje mahnil po gobcu.

V torek se je Shkrelijev zagovornik na razsodbo pritožil in vložil predlog za premestitev iz federalnega zapora v zapor z minimalno varnostjo. Shkreli je na obravnavi bojda jokal in sodnico rotil, naj se ga usmili in ga pošlje v prijaznejši zapor. “Edina oseba, ki je kriva za to, da sem tukaj sem jaz sam,” je potarnal, sicer arogantni Shkreli. “Nobene vladne zarote, ki želi uničiti Martina Shkrelija ni. Jaz sem uničil Martina Shkrelija s svojimi sramotnimi dejanji.”

Če njegova pritožba ne bo upoštevana, bo Shkreli dobil zanimive sostanovalce. V zaporu Canaan kazen prestaja namreč več zloglasnih kriminalcev, med drugimi tudi Abdul Kabir, podpornik Al Kaide, ki tam prestaja dosmrtno kazen zaradi neuspelega bombnega napada na ameriško letališče John F. Kennedy leta 2007 in nekdanji vodja Somalijskih piratov Mohammad Shibin.