Referendum

Javna radiotelevizija: še naprej želijo plačevati 390 evrov

T.L./STA
4. 3. 2018, 17.13
Posodobljeno: 4. 3. 2018, 17.21
Deli članek:

Švicarji z 71,6 odstotka proti odpravi prispevka za javno radiotelevizijo.

Profimedia
Pobudniki referenduma, ki so za odpravo prispevka, nameravajo svoj boj proti javni radioteleviziji nadaljevati tudi v primeru poraza.

Švicarji so danes z nepričakovano visoko podporo na referendumu zavrnili odpravo prispevka za javno radiotelevizijo. Po preštetju vseh glasov se je proti odpravi izreklo 71,6 odstotka volivcev. V javnomnenjskih raziskava pred referendumom jih je bilo proti okoli 60 odstotkov.

Švicarska javna radiotelevizija SRG se je na rezultate referenduma odzvala z olajšanjem. Generalni direktor SRG Gilles Marchand je ob tem napovedal varčevalni program in reformo programov.

Švicarji so na današnjem referendumu odločali o odpravi prispevka za javno radiotelevizijo. Pobudniki referenduma, ki so za odpravo prispevka, nameravajo svoj boj proti javni radioteleviziji nadaljevati tudi v primeru poraza.

Odpravo prispevka za radiotelevizijo v Švici podpirajo predvsem desne stranke ter njihovi pomladki. Trdijo, da je prispevek previsok, pristranski in nepotreben. Državljani bi morali pri poplavi ponudnikov informacij sami odločiti, za kaj želijo plačati in za kaj ne. Švicarska javna SRG pa bi se po njihovem prepričanju lahko financirala z dodatnim oglaševanjem, prodajo oddaj in posebno plačljivo televizijo.

Švicarska vlada in SRG sta po drugi strani posvarila, da bi sprejetje predloga pomenilo konec za javno radiotelevizijo, saj bi ostala brez treh četrtin proračuna. Demokracija potrebuje dobre in neodvisne informacije, kar pa je težko doseči na zasebnem trgu, kjer si odvisen od gledanosti, zatrjujejo.

SRG ima pod svojim okriljem 17 radiev in sedem televizij v štirih uradnih jezikih - nemščini, francoščini, italijanščini in retoromanščini. Letni strošek prispevka na gospodinjstvo znaša 451,10 frankov (okoli 390 evrov). Prihodnje leto naj bi prispevek sicer znižali na 365 frankov.

Na volišča je bilo danes povabljenih okoli 5,3 milijona Švicarjev.