Univerzalni temeljni dohodek

Vsak mesec dobijo 560 evrov, službe jim ni treba iskati. Kaj so ugotovili?

T.L.
16. 2. 2018, 14.35
Posodobljeno: 16. 2. 2018, 14.52
Deli članek:

Cilji, ki so si jih zadali v dvoletnem projektu, so že po enem letu dosegli pričakovanja.

Profimedia
Na Finskem so po enem letu zadovoljni z rezultati, ki spremljajo uvedbo izplačila univerzalnega temeljnega dohodka.

Januarja 2017 so na Finskem uvedli izplačilo univerzalnega temeljnega dohodka naključno izbranim državljanom. Tako 2000 ljudi v starosti od 25 do 58 let mesečno prejema 560 evrov, ob tem pa niso obvezani, da v tem času sprejmejo ali iščejo delo. Če v tem času najdejo delo, vseeno še naprej prejemajo denar od države.

Eksperiment bo trajal dve leti. Vlada pa upa, da se bo s tem znižalo finančno breme države, ki ga vlada namenja za socialo, in da bo nižja tudi stopnja brezposelnosti. Poleg tega želijo tudi spodbuditi ljudi, da sprejmejo tudi morda slabše plačana dela ali pa da se pogosteje odločajo za prostovoljno delo.

In kakšni so rezultati po enem letu? Marjukka Turunen, vodja pravne službe pri finski agenciji za socialno varnost, pravi, da bodo zastavljeni cilji doseženi. "Eden od prejemnikov je dejal, da je manj vznemirjen in živčen, saj se mu ni treba ukvarjati s pozivi zavoda za zaposlovanje in ponudbami za delo, ki jih ne more sprejeti, saj skrbi za starejše starše. Že zdaj pa tudi opažamo, da prinaša odločitev o osnovnem dohodku nepričakovane pozitivne učinke v smeri zmanjševanja zdravstvenih stroškov."

Juha Jarvinen, 39-letni oče šestih otrok, ki prejema univerzalni dohodek, pa pravi: "Znova se počutim svobodnega. Kot da sem osvobojen zapora in suženjstva.

Juha sicer izdeluje tolkala in mesečno zasluži okoli 1000 evrov, k temu pa je treba dodati še 560 evrov, ki jih prejema od države. Pravi, da se brez tega dodatnega državnega denarja, ne bi mogel vrniti k svojemu delu.

Kritiki finskega modela ugovarjajo, da trenutno državno podporo dobivajo le nezaposleni in da ne gre za  univerzalni dohodek. Po Finski pa bodo že marca letos s podobnim eksperimentom začeli tudi na Škotskem.