V Siriji

Kurdi zajeli okoli 100 džihadistov

J.P./STA
7. 2. 2018, 17.47
Posodobljeno: 7. 2. 2018, 17.54
Deli članek:

Kurdski borci so na severu Sirije zajeli okoli 100 francoskih džihadistov, je danes sporočil francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Poudaril je, da teh skrajnežev ne bodo prepeljali nazaj v Francijo, ampak jim bodo sodile lokalne oblasti.

Reuters
Oblasti iraškega Kurdistana so medtem v torek sporočile, da so v preteklih letih prijele okoli 4000 domnevnih članov skrajne skupine Islamska država (IS).

"Nismo jih še lokalizirali," je za francosko televizijo BFMTV povedal Le Drian. Po poročanju televizije so sicer skrajneže prijeli pripadniki kurdske milice, proti katerim Turčija izvaja vojaško operacijo Oljčna vejica na severu Sirije.

"To so borci. So Francozi, a so naši sovražniki," je še povedal vodja francoske diplomacije. Poudaril je, da v Iraku in Siriji zajetih skrajnežev ne bodo sprejeli nazaj v Francijo, ampak jim bodo sodile lokalne oblasti. Francija bo posredovala, če jim bo grozila smrtna kazen, je zagotovil.

Na drugi strani pa je poudaril, da bodo ob pomoči Rdečega križa poskrbeli, da se bodo otroci Francozov, ki so se pridružili islamističnim skupinam, lahko vrnili v Francijo.

Oblasti iraškega Kurdistana so medtem v torek sporočile, da so v preteklih letih prijele okoli 4000 domnevnih članov skrajne skupine Islamska država (IS). Med njimi so tudi tujci, a kurdske oblasti niso navedle njihovega števila. Nekatere so že poslali domov, med drugim japonskega novinarja, ki je bil leta aretiran zaradi suma povezav z IS.