Spremembe

Enostavnejše zaposlovanje: tujcu zagotovljena plača, najmanj v višini povprečne bruto plače

R.T.
7. 2. 2018, 16.03
Posodobljeno: 7. 2. 2018, 17.48
Deli članek:

Vlada je danes sprejela predlog Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo postopek njihovega zaposlovanja časovno skrajšal in tudi poenostavil.

Profimedia
Gospodarstveniki so izpostavili konkretne učinke novele zakona, ki se jim bodo morali sicer prilagoditi, kar bo v posameznih podjetjih lahko pomenilo tudi odpuščanja.

Novela zakona Zavodu RS za zaposlovanje »nalaga, da v postopku izdaje ali podaljšanja enotnega dovoljenja za namen zaposlitve tujca v podjetju, ki je vpisano v register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register inovativnih zagonskih podjetij ne preverja določenih pogojev iz drugega odstavka 17. člena ZZSDT«, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pri tem mora biti predložena pogodba o zaposlitvi s podpisom delodajalca, ki »tujcu zagotavlja plačo, najmanj v višini povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, nazadnje objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije«.

Določeni pogoji glede ustrezne registracije podjetja, aktivnega poslovanja in poravnanih obveznostih do države bodo preverjeni že v postopku vpisa v enega izmed registrov.

Vlada pričakuje, da se bo s sprejetimi ukrepi postopek zaposlovanja tujcev časovno skrajšal in »z vidika dokazovanja izpolnjevanja različnih pogojev poenostavil«, so še sporočili z ministrstva.