prevzem

Le malo je manjkalo, pa bi lastnik Manchester Utd postal Gadafi

B.K.
8. 2. 2018, 14.45
Deli članek:

Nekdanji libijski vodja Omar Moamer el Gadafi, je bil le ’nekaj ur’ oddaljen od nakupa največjega deleža angleškega nogometnega kluba Manchester United.

Reuters
Ubiti libijski voditelj Moamer Gadafi.

Turški finančnik Mehmet Dalman je za Sunday Times povedal, da je manjkalo le malo, pa bi največji lastnik angleškega nogometnega moštva Manchester United postal takratni libijski vodja, polkovnik Omar Moamer el Gadafi.

»Ljudje se ne zavedajo, kako blizu je bilo, da bi dogovor o prevzemu sklenili z Libijo,« je dejal Dalman. »Gadafi je skoraj kupil klub. Tako blizu je bilo – dobesedno, govorimo o nekaj urah.«

Dalman je v Libijo letel z nalogo, da odproda 29,9 odstotni delež kluba, ki sta si ga takrat lastila John Magnier in JP McManus. Delež je kasneje kupila irska družina Glazer, saj se z libijskim vodjo niso uspeli dogovoriti glede cene.

O možnosti prevzema je sicer že leta 2005 govoril sin sedaj pokojnega Gadafija, Saadi Gadafi. »Pred sedmimi ali osmimi meseci smo hoteli kupiti delnice kluba Manchester United. O tem smo molčali, ker smo mislili, da bomo to storili, a sedaj je nemogoče. Očetu sem takrat rekel, da je to kot nakup Anglikanske cerkve, da bo zelo težko, morda nemogoče, zaradi zgodovine, oboževalcev. Res je zlat, zlat, zlat, zlat klub.«

Gadafi je umrl v nemirih leta 2011. 20. oktobra so ga umorili libijski uporniki.