Orožje prihodnosti

FOTO: So Kitajci nehote razkrili svoje "superorožje"?

R.T.
5. 2. 2018, 11.37
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 11.51
Deli članek:

ZDA so od razvoja elektromagnetnega topa odstopili lani, Kitajci so bili očitno uspešnejši.

twitter
Fotografija topa na ladji.

Minuli teden objavljene fotografije, ki so se znašle na twitterju, kažejo, da morda Kitajska preizkuša elektromagnetni top, prvo tovrstno “superorožje” na svetu. Gre za eksperimentalno orožje nove generacije, ki uporablja elektromagnetizem za pospeševanje projektila do zelo visokih izstopnih hitrosti.

V ZDA so zadnjih deset let razvijali svojo tehnologijo elektromagnetnega topa, nato pa so po porabljenih 500 milijardah dolarjev od projekta odstopile v lanskem letu. Ameriški top je omogočil, da je izstrelek dosegel hitrost 7800 km/h in domet do 150 km.

Kitajska pred velesilama?

Če pa so neuradne navedbe, ki prihajajo iz Kitajske resnične, je Kitajska v tekmi premagala tako ZDA kot tudi Rusijo, in bi tako postala prva država, ki ji je očitno uspelo razviti delujoči prototip ter z njim tudi že opremiti ladjo. Tako vsaj kaže fotografija, ki jo je iz "lokalnega" kitajskega družbenega omrežja Weibo v tviteraško sfero poslal Dafeng Cao, ki sicer spremlja razvoj kitajske vojske. Na vojni ladji Haiyang Shan v pristanišču Wuhan so namreč opazili in fotografirali doslej še nikoli razkrit elektromagnetni top.

Da se je Kitajska ukvarjala z razvojem tega “superorožja”, je potrdil tudi eden od nekdanjih časnikov v kitajski mornarici, projekt pa naj bi se najverjetneje razvijal v sodelovanju z Inštitutom za tehnologiju v Pekingu.

Vse fotografije domnevnega topa so bile objavljene prejšnji mesec. Zanimivo pa je, da so Kitajci top kasneje prekrili. Nekoliko pozno, a vseeno …

twitter
Top so prekrili.