neizprosna Švica

Izgnali so jo iz države, ker je predolgo prejemala socialno pomoč

G.G.
30. 1. 2018, 09.18
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 09.18
Deli članek:

Švicarsko upravo sodišče je odločilo, da mora 62-letnica iz “tretje države”, ki je 17 let živela v Švici, zapustiti državo.

Profimedia

Zakaj tako drastičen ukrep? Ker je 14 let prejemala denarno socialno pomoč, v tem času pa ni dovolj aktivno iskala nove službe. Švicarskim oblastem takšno odločitev dovoljuje zakon o tujcih.

Ženska je leta 2001 obiskala Švico kot turistka, piše Neuen Zürcher Zeitung. Spoznala je domačina in se z njim poročila. Ker ni našla službe, je do leta 2007 prejemala denarno socialno pomoč. Po ločitvi je končno našla delo. Dobri dve leti je opravljala naloge kuharske pomočnice, leta 2010 pa je izgubila to službo in se vrnila na “seske države”. Maja 2016 so njene aktivnosti vzeli pod drobnogled in ugotovili, da si sploh ni prizadevala, da bi našla novo delo.

Sklenili so, da jo kaznujejo z izgonom iz države. Ženska se je pritožila. Iz rokava je stresla aduta, češ da skrbi za vnuka, za kar ji sin plačuje in da od leta 2017 tudi ne potrebuje več socialne pomoči. Sodišče je bilo neusmiljeno. Zavrnili so njeno pritožbo kot neutemeljeno in navedli, da je ženska v skoraj sedemnajstih letih bivanja v Švici zabeležila le tri leta delovne dobe, v minus pa so ji šteli tudi, da se ni naučila nemškega jezika. Sodišče še meni, da ji vrnitev v domovino ne bo predstavljala prevelike težave, saj da ima tam sorodnike.