Zagovor

Uboj Gašperja Tiča: tako eni kot drugi si želijo tega. Če se jim bo želja izpolnila, bo znano danes

J.P./STA
30. 1. 2018, 07.37
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 07.45
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo predvidoma danes stekla glavna obravnava v sojenju Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča. Na preobravnavnem naroku krivde, kot jo opisuje obtožnica, ni priznal. Tako obramba kot tožilstvo predlagata, naj sojenje poteka za zaprtimi vrati.

Bobo
Pred sodnikom je prebral izjavo.

Pričakovati je, da bo sodnik Ciril Keršmanc danes najprej odločil, ali bo sojenje potekalo v navzočnosti javnosti ali ne. Naj poteka za zaprtimi vrati, sta predlagala tako tožilka Tamara Gregorčič kot Cakićev odvetnik Gorazd Fišer. Prva se sklicuje na varovanje družinskega in zasebnega življenja Gašperja Tiča ter njegovih mladoletnih otrok, Fišer pa na varovanje zasebnega življenja Stefana Cakića.

Bobo
22-letni Cakić se je imel možnost o krivdi izreči na preobravnavnem naroku, ki je potekal 17. januarja.

Cenil in spoštoval

V obtožnici je zapisano, da je 21-letni Cakić v jutranjih urah s kuhinjskim nožem, ki je imel rezilo dolgo 33 centimetrov, večkrat zabodel Tiča. Z enim od vbodov mu je prebil pljučno krilo in vranico, zaradi česar je Tič izkrvavel in umrl na kraju. Cakić naj bi dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti - pod vplivom alkohola in kokaina. Po mnenju tožilstva je na grozljivo dejanje vplivala tudi njegova "psihološka slika" - bil naj bi namreč podrejen v odnosu do ljudi, ki jih je imel za vplivne.

22-letni Cakić se je imel možnost o krivdi izreči na preobravnavnem naroku, ki je potekal 17. januarja. V pisni izjavi, ki jo je prebral, je dejal, da obžaluje, da je za posledicami njegovih dejanj Gašper Tič izgubil življenje. Izrekel je sožalje njegovim svojcem. Čeprav se s Tičem nista dobro poznala, ga je po njegovih besedah cenil in spoštoval, zato ne more sprejeti očitka, da mu je želel smrt, kot naj bi mu to očitala obtožnica. Dodal je, da tudi zato tudi ne priznava krivde, kot mu jo očita tožilstvo.

Najprej spor, nato smrt

Zločin se je zgodil v noči na 18. junija lani v stanovanju na Trubarjevi cesti v središču Ljubljane. Kaj se je dogajalo v urah pred grozodejstvom, je znano le delno. Po druženju v enem od ljubljanskih lokalov sta Cakić, ki je še pred nekaj leti igral v mladinski vrstah nogometnega kluba Radomlje, in Tič odšla v stanovanje na Trubarjevi 24, kjer sta se sprla. V nekem trenutku je Cakić prijel za kuhinjskih nož in igralca več kot desetkrat zabodel. Pisalo se je tudi, da se naj bi Cakić branil, ker naj bi ga Tič silil v spolni odnos.

Tožilstvo Cakiću očita uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, grozi pa mu kazen od pet do 15 let zapora.

Družino Tiča v postopku zastopajo trije pooblaščenci, ki premoženjskopravnega zahtevka do zdaj niso podali, so pa pustili odprto možnost, da to še naredijo.