Obtoženi antisemitizma

Škandal v Rimu: Hrvati odšli sredi govora, ko je spraševal: "Kje ste bili, ko so se dogajali zločini?"

R.T.
30. 1. 2018, 08.43
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 09.56
Deli članek:

Hrvaška delegacija naj bi poskrbela za škandal na OVSE konferenci o boju proti antisemitizmu v Rimu.

Profimedia
Hrvate naj bi prizadele njegove besede, pišejo srbski mediji.

Delegacija naših južnih sosedov je sredi zaključnega govora nekdanjega izraelskega vrhovnega rabin Meira Laua zapustila dvorano, dogajanje na OVSE konferenci o boju proti antisemitizmu v Rimu povzemajo srbski mediji. Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve pa poudarja, da gre zgolj za nadaljevanje »zlonamernih laži in manipulacij s srbske strani«.

Profimedia
Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve se brani, da je njihova delegacija prej odšla, ker je bila dogovorjena za dvostransko srečanje ob robu konference.

Šli prezgodaj, bili naj bi dogovorjeni

Lau, tako srbski mediji, se je v svojem govoru osredotočil na eno vprašanje: kje. »Kje ste bili, ko so se dogajali zločini, in kje ste, ko se ponovno budi sovraštvo?« je spraševal človek, ki je preživel nacistično koncentracijsko taborišče Buchenwald v Weimarju. »Te besede so očitno prizadele predstavnike Hrvaške, ki so, namesto, da bi obsodili antisemitizem in vsako obliko sovraštva drugih narodov, veroizpovedi in ras, zapustili prostor in za seboj pustili prazna sedišča,« piše srbski Alo. Podobno pišejo tudi Novosti.

Profimedia
Meir Lau je preživel koncentracijsko taborišče Buchenwald.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve pa se brani, da je njihova delegacija odšla, ko je odšla, ker je bila dogovorjena za dvostransko srečanje ob robu konference in da to ni nič neobičajnega.

Že drugič, pravijo

Srbski mediji še pišejo, da je to že drugi primer v le nekaj dneh, da se je Hrvaška »izognila soočenju z resnico o genocidu med drugo svetovno vojno«, potem ko so nasprotovali srbskemu »razstavljanju« zločinov Neodvisne države Hrvaške (NDH) zoper Srbe in Jude na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Odzvala se je tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je včeraj dejala: »Žal mi je, a ne vidim razloga za protestno noto. Mislim, da bi Hrvaška morala podpreti razstavo, kot je ta, ki nas opominja na grozljive zločine, ki so se zgodili med 2. svetovno vojno, da se ne bi več ponovili.« Poudarila je še, da ima Srbija pravico in dolžnost, da izpostavlja žrtve koncentracijskega taborišča Jesenovac. »Hrvaška ni pokazala zanimanja za sodelovanje pri pripravi razstave. Ne gre za hrvaške ali srbske številke, gre le za mednarodno priznane številke. Če bi režim NDH v tistem taborišču pokončal le enega ali deset ljudi, bi to bil zadosten razlog za pripravo razstave in spomin na žrtve,« je dejala in poudarila, da se strinja s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem – ta bi hrvaške proteste upošteval toliko kot nemške, če bi Nemcem šlo v nos judovsko spominjanje holokavsta.