Kje je državna meja?

Hrvaška vrača udarec: plačilni nalogi osmim Slovencem

T.L.
27. 1. 2018, 16.17
Posodobljeno: 27. 1. 2018, 16.33
Deli članek:

Napovedali so sankcije za slovenske ribiče.

Bobo
Zagreb je napovedal "odgovor na enak način".

Potem ko so hrvaški ribiči sporočli, da kazni slovenskih policistov zaradi ribolova še niso prejeli, pa se je oglasila še hrvaška diplomacija. V današnji noti slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu so izrazili "globoko nezadovoljstvo in protest" glede najave slovenske strani, da bo začela pošiljati kazni za prekrške hrvaškim ribiče.

Kot so napovedali, bo Hrvaška zaradi slovenskih poskusov "izvajanje kompromitirane in za Hrvaško nesprejemljive arbitražne odločbe" "prisiljena odgovoriti na enak način", da bi tako zaščitila svoje ozemlje.

"Menimo, da slovenska napoved predstavlja ravnanje, ki ni v duhu dobrososedskega sodelovanja in evropskih vrednot ter s katerim se v reševanje odprtega vprašanja meje poskuša vmešati državljane ter ribiče, ki živijo in delajo ob tej meji", so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Znova so pozvali slovensko stran k nadaljevanju dialoga o odprtem vprašanju meje. Spomnili so, da imata državi kot članici EU in zveze Nato "odgovornost, da v duhu medsebojnega spoštovanja rešujeta odprta vprašanja po mirni poti in brez enostranskih potez".

Plačilni nalogi za osem slovenskih ribičev

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so slovenski ribiči v Piranskem zalivu v 235 primerih kršili meddržavno mejno črto, med njimi pa je osem slovenskih ribičev, ki so najpogosteje šli čez mejno črto in lovili na hrvaški strani zaliva. Napovedali so, da bodo zaradi prekrškov na domače naslove osmih ribičih poslali plačilne naloge.

Hrvaško notranje ministrstvo je zapisalo, da imajo policisti dokumentiran vsak prekršek slovenskih ribičev v Piranskem zalivu. Kot so poudarili, osem slovenskih ribičev ni kršilo samo hrvaških zakonov o nadzoru državne meje in morskem ribištvu, temveč tudi zakon Evropske unije o schengenski meji in uredbi EU o ribištvu.

Napovedali so, da bodo plačilne naloge zaradi prekrškov na podlagi zakona o nadzoru hrvaške meje poslali slovenskim ribičem na njihove domače naslove. V skladu z uredbo o ribištvu EU so zahtevali tudi podatek za sprožitev postopkov glede ribarjenja, so zapisali na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva. Kot so dodali, bodo plačilne naloge pošiljali v skladu s hrvaškim zakonom o prekrških.

Zakon med drugim določa, da se dostava nalogov opravlja v skladu z mednarodnimi pogodbami ali običajno prakso. Zakon navaja, da je plačilne naloge možno poslati tudi po pošti, če druga država temu ne nasprotuje.

Če slovenski ribiči kazni ne bodo plačali, ima lahko pravnomočni postopek za posledico tudi izvajanje posebnih ukrepov, vključno s postopki hrvaške policije do toženih strank pri prehodu državne meje, so še zapisali.