Ribiči

Od 500 do 41.000 evrov: do Hrvatov kazni še niso prišle

T.L./STA
27. 1. 2018, 13.44
Posodobljeno: 27. 1. 2018, 13.53
Deli članek:

Slovenska policija je sporočila, da je v petek odposlala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju, ribiči trdijo, da še niso prejeli kazni iz Slovenije

STA
Slovenskih kazni hrvaški ribiči še niso prejeli.

Predsednik ceha ribičev v Istrski županiji Robert Momić je danes zatrdil, da še noben istrski ribič ni prejel kazni iz Slovenije zaradi "nedovoljenega prečkanja slovenske meje". Slovenska policija je namreč v petek odposlala v Umag in Savudrijo prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju.

Če bodo kazni prejeli, jih bodo v skladu z dogovorom s hrvaškim ministrom za kmetijstvo Tomislavom Tolušićem posredovali za mejo pristojni enoti istrske policije in postale bodo skrb hrvaških institucij, je v izjavi za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal Momić.

Kakšne so kazni?

Po poročanju hrvaškega portala Index.hr se kazni gibljejo od 500 do 41.000 evrov, višina kazni pa je odvisna od samega prekrška. Nedovoljeno prečkanje meje se kaznuje s kaznijo od 500 do 1200 evrov. Za nedovoljen ribolov pa so kazni precej višje, najvišje pa so, kadar ribič na ladjo ne dovoli vstopa inšpektorju. 

Dodal je, da so se tako na sestanku v Zagrebu v začetku leta kot na tistem pred nekaj dnevi v Bašaniji s Tolušičem dogovorili o načinu postopanja. Spomnil je, da so ribiči obakrat dobili zagotovilo pristojnega ministrstva, da imajo pravico loviti na istem območju kot leta doslej.

Slovenska policija je v petek objavila, da je odposlala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju. V začetku naslednjega tedna pa bo na podoben način nadaljevala z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje, je zapisala na spletni strani.

Policija te postopke vodi v skladu z določili zakona o prekrških. V izpostavljenih primerih gre za prekrške z mednarodnim elementom, saj so kršitelji tuji državljani. V teh primerih za prekrškovni postopek veljajo posebne procesne določbe zakona, ki jih je policija v okviru procesnega in materialnega vodenja postopkov o prekrških dolžna spoštovati, so navedli.

Glede na to, da plačilni nalogi hrvaškim ribičem, ki so nezakonito prečkali mejo na morju, iz objektivnih razlogov niso bili izdani na kraju samem, je bilo treba ugotoviti vse okoliščine prekrška, zbrati dokaze ter plačilne naloge po zakonu o prekrških z ustreznim prevodom pripraviti za posredovanje v tujino. Plačilni nalogi bodo poslani kršiteljem, torej fizičnim osebam, in ne hrvaškim institucijam. Vsak postopek o prekršku je namreč individualen, so zapisali.

Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Slovenijo, so še opomnili na policiji.