Pozval k miru

Vučić na Kosovu zagotovil podporo Srbom

J.P./STA
20. 1. 2018, 13.07
Posodobljeno: 20. 1. 2018, 13.12
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes ob začetku obiska Kosova pri samostanu Banjska dejal, da si Srbija ne glede na različne interese želi in bo storila vse, da ohrani mir in reši spore. Pri tem pa je Srbom zagotovil, da jim bo Beograd še naprej pomagal.

STA
Srbom na Kosovu je dejal, da ne smejo zapustiti Kosov.

Vučić je kosovskim Srbom obljubil, da bo Beograd še naprej pomagal pri razvoju gospodarstva, poiskati nameravajo tudi nove rešitve, ki bi zagotovile njihovo varnost, hkrati pa bi naslovile vprašanja kriminala in korupcije.

Srbom na Kosovu je dejal, da ne smejo zapustiti Kosova ali dovoliti, da jih bo vedno manj "na zemlji, na kateri smo vedno živeli".

Srbskega predsednika je pred samostanom pričakalo večje število podpornikov, pozdravil pa ga je tudi tamkajšnji škof Teodosij. Ta je Vučiću in zbrani množici dejal, da se zavedajo, da jim ne more uspeti brez pomoči Srbije.

STA
Srbskega predsednika je pred samostanom pričakalo večje število podpornikov, pozdravil pa ga je tudi tamkajšnji škof Teodosij.

Pogovor s tamkajšnjimi Srbi

Vučić je obisk nadaljeval v Kosovski Mitrovici, kjer so ta teden ubili politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Predsednik je na mestu, kjer je bil v torek ubit Ivanović, položil venec.

Namen obiska je sicer predvsem pogovor s tamkajšnjimi Srbi. Od njih želi izvedeti, kaj pričakujejo in kaj jih skrbi. S svojo prisotnostjo pa jih namerava tudi opogumiti po atentatu na politika.

Odnosi so se zaostrili

Ivanovića, ki je bil znan po zmernih stališčih, so v torek zjutraj neznanci ubili pred sedežem njegove stranke Državljanska pobuda SDP v Severni Mitrovici. Nanj so večkrat streljali iz mimo vozečega avtomobila. Pokopali so ga v petek v Beogradu.

Zaradi umora so se zaostrili odnosi med Beogradom in Prištino. Srbija je tako v sredo prekinila dialog o normalizaciji odnosov s Kosovom, ki poteka pod okriljem EU. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da Srbija v dialogu ne bo sodelovala, dokler od Kosova ne bo prejela odgovorov o umoru.

Srbske oblasti so sicer kritične do odločitve Prištine, ki zavrača sodelovanje Beograda pri preiskavi umora. Kosovski premier Ramush Haradinaj je namreč napovedal, da bodo za preiskavo umora pristojni le kosovski preiskovalci, je pa dobrodošla izmenjava informacij s srbskimi oblastmi.