Zanimivosti

Preprost recept za shujševalno juhico

P.R.
20. 1. 2018, 12.12
Posodobljeno: 20. 1. 2018, 12.22
Deli članek:

Solata in druga sveža zelenjava so seveda super zdrava živila, a pozimi nam dišijo drugačne jedi, takšne, ki nas pogrejejo – in za to ni boljšega kot dobra enolončnica.

Dreamstime
Na ta način se prehranjujmo tri tedne in oblekli bomo lahko eno številko manjša oblačila.

Če pri tem ne gre le za praktično pripravo obrokov za več dni, temveč tudi za izgubljanje kilogramov – tem bolje. Tekočina iz enolončnice napolni želodec, in to ob le malo kalorijah. Ker je topla, se z njo hitreje nasitimo, saj prav zaradi toplote možgani dobivajo signal, da smo zaužili izdatno hrano. Prava skrivnost shujševalne enolončnice pa je v sestavinah. Pet jih je, zaradi katerih ji lahko rečemo super shujševalna jed.

360 kcal je energijska vrednost ene porcije juhe.

Shujševalno enolončnico jemo dva dni zapored za kosilo in večerjo; ta pa naj ne bo pozneje kot ob šestih. Ponoči bo tako imela pravi učinek. Ker zjutraj telo potrebuje energijo, prilagamo dva recepta za zajtrk, ki zagotavljata natanko to. Preostanek tedna jejte uravnoteženo hrano, za pomoč pa je še nekaj receptov, ki se jih da uporabljati ustvarjalno. Na ta način se prehranjujmo tri tedne in oblekli bomo lahko eno številko manjša oblačila.

Navedene količine zadostujejo za štiri obroke, kar pomeni kosilo in večerjo za dva dni.

Sestavine: 1 čebula, 175 g zelene, 2 rdeči papriki, 1 rdeč čili, 4 vejice timijana, pločevinka (425 ml) belega fižola, pločevinka(425 ml) rdečega fižola, 2–3 žlice olja, sol, poper, mleta rdeča paprika, ščepec sladkorja, žlica paradižnikove mezge, 400 ml zelenjavne jušne osnove, 2 pločevinki(po 425 ml) paradižnika v koščkih, 150 g bulgurja, šopek peteršilja za okrasitev.

Namesto belega fižola lahko uporabite čičeriko.

Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo. Zeleno očistimo in narežemo na koščke. Čili očistimo in razrežemo na kolobarčke, timijan operemo, posušimo in osmukamo lističe s stebla. Fižol oplaknemo s hladno vodo. Segrejemo olje, podušimo čebulo, dodamo papriko, zeleno, približno 2/3 timijana in čili ter še malo podušimo. Začinimo s soljo, poprom, papriko in sladkorjem. Dodamo paradižnikovo mezgo, pokuhljamo, nato zalijemo z juho in paradižnikom iz pločevinke. Zavremo in pokrito kuhamo še 6–7 minut. Medtem pripravimo bulgur po navodilih proizvajalca. V lonec dodamo fižol, pogrejemo, posolimo in popopramo. Enolončnico postrežemo z bulgurjem ter potresemo s preostankom timijana in okrasimo tudi s peteršiljem.