Ukrepi

Nekdanji preiskovalec korupcije se boji za svoje življenje

G.G.
9. 1. 2018, 08.32
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 08.38
Deli članek:

Nekdanji preiskovalec korupcije na Malti Jonathan Ferris je na varno shranil občutljive dokumente.

Jonathan Ferris

Da bi pojasnili njegov strah, moramo na kratko ponoviti del zgodbe o umorjeni novinarki Daphne Caruana Galizia. 53-letnica je preiskovala sumljive posle vodilnih politikov na Malti. Ena nit njenega brskanja je vodila do vodje kabineta malteškega premierja Keitha Schembrija in do ministra za turizem Konrada Mizzija. Oba naj bi bila povezana s posli v davčnih oazah razkritih v t.i. panamskih dokumentih. Oba sta očitke zanikala.

Na tej točki pride v igro Ferris, ki je bil lani zaposlen pri malteškem uradu za preprečevanje pranja denarja (FIAU) . Ko je začel preučevati vlogo Schembrija in Mizzija, so ga odpustili. Prepričan je, da ga je odrezal vrh politike in to zato, ker bi prišel do občutljivih informacij.

Pri FIAU trdijo, da so Ferris odpustil le zato, ker ni dosegel zastavljenih ciljev. Ferris temu ne verjame. Za BBC je povedal, da je na varno shranil določene dokumente. Če bi se mu v prihodnosti “kaj zgodilo”, bi dokumenti prišli v javnost in razkrili, tako Ferris, veliko nepravilnosti pri poslovanju vplivnih politikov. Koliko se Ferris počuti varnega na Malti kaže tudi dejstvo, da vseskozi nosi pri sebi pištolo.