Simulacija

VIDEO: Zadnji let Edvarda Rusjana: sunek vetra ali žice?

R.T.
9. 1. 2018, 08.42
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 15.29
Deli članek:

Rusjanova pionirska pot se je končala tragično. Na današnji dan pred 107 leti je med predstavitvenim letom strmoglavil v Beogradu in umrl.

Wikipedia
Prvič je poletel 25. novembra 1909 na Rojcah pri Novi Gorici.

Dr. Rajmund Krivec iz Instituta J. Stefan je pripravil video simulacijo zadnjega Rusjanovega leta, pri čemer je upošteval dejanske vremenske razmere. Kot je mogoče prebrati na slovenskem letalskem portalu Sierra5, je načrt leta povzet po knjigah Srečka Gombača in Zlatka Bisaila. »Ker program med simulacijo sproti izračunava obtekanje zraka po segmentih krila ter inducirani upor, vzgon in "downwash", je bilo treba izbrati profil; primerna sta se mi zdela NACA 6306 ali 4406; izkazalo se je, da NACA 6306 uporablja tudi replika Ede-V Albina Novaka, ki jo je pilotiral Tomaž Meze. Z dovoljenjem RGZ RS so uporabljeni sodobni ortofoto posnetki z dodatkom snega. Pričujoča hipotetična fizikalna simulacija Rusjanove nesreče prvič upošteva meteorološke podatke za 9. januar 1911, ki jih je zame v arhivu Hidrometeorološkega zavoda v Beogradu poiskala dr. Smilja Djordjević,« je zapisal Krivec.

Wikipedia
Rusjanovo letalo Eda V

Med prvimi na svetu

Edvard Rusjan se je leta 1886 rodil v Trstu. Pionir slovenskega letalstva je bil med prvimi na svetu, ki jim je uspel let z motornim letalom. Prvič je poletel 25. novembra 1909 na Rojcah pri Novi Gorici. Umrl je v Beogradu 9. januarja 1911, kjer je med predstavitvenim letom strmoglavil. Imel je 24 let.

Le do zloma

Simulacija je mogoča zgolj do zloma krila letala, je še zapisal Krivec. »Možnih deformacij, opletanja, hudih sprememb težišča je enostavno preveč, da bi lahko nadaljevali simulacijo padca letala.«

Vzrok nesreče ostaja »odprto vprašanje«. Kriv bi lahko bil bodisi velik sunek vetra bodisi vezne žice, še ugotavlja.

Simulacijo si lahko ogledate spodaj - s turbulenco in brez.