Novi posel

Tyson bo gojil marihuano

M.K.
4. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Z novim letom je v tej zvezni državi dovoljeno gojenje marihuane v rekreativne namene. To pa bo očitno izkoristil tudi nekdanji boksarski prvak, kontroverzni Mike Tyson, saj namerava gojiti to zeleno rastlino.

Profimedia
Nekdanji boksar verjame v zdravilne učinke marihuane. Na njegovem posestvu bodo izvajali tudi medicinske teste.

Astronomski dobički

7 milijard dolarjev dobičkov si samo od legalizacije poslov z marihuano obeta Kalifornija do leta 2020. Za primerjavo: celoletni slovenski proračun za letošnje leto je ocenjen na okoli 9,3 milijarde evrov. Tudi pri nas so se že večkrat pojavljale zahteve po popolni legalizaciji.

Mike Tyson, najmlajši boksar, ki je kadarkoli osvojil in tudi izgubil naslov prvaka v težki kategoriji, odpira nov list v svojem življenju.

Odločil se je, da bo izkoristil priložnost, ki jo ponuja novi kalifornijski zakon. Ta je bil na referendumu izglasovan leta 2016. Od novega leta naprej je namreč osebam, mlajšim od 21 let, dovoljeno posedovanje, prevoz, nabava, uporaba in distribucija do 28,5 grama marihuane oziroma osem gramov koncentrirane marihuane. Isti zakon določa tudi, da lahko vsaka oseba vzgoji do šest bilk marihuane, vendar te ne smejo rasti na javnem mestu, prav tako pa uživanje marihuane ni dovoljeno v javnosti. S tem je Kalifornija postala sedma ameriška zvezna država ob Aljaski, Koloradu, Oregonu, Wisconsinu, Massachusettsu in Washingtonu DC, ki dovoljuje uporabo marihuane v rekreativne namene. Tyson je priprave na odprtje svoje plantaže, ki naj bi postala meka marihuane, začel že lani. Polovico od 40 hektarjev površine bo namenil gojenju v zaprtih in kontroliranih prostorih, izvajal pa bo tudi delavnice o gojenju marihuane. Tyson namerava travo gojiti v zdravstvene namene, saj že dolgo verjame v njeno zdravilno moč. 

Profimedia
Tyson bo marihuano gojil na 40 hektarjih površine, na tako imenovanem Tysonovem ranču.

Vse manjši tabu

V svetu sicer vse več ljudi poudarja njene pozitivne učinke pri zdravljenju. Med drugim si s konopljo lajšajo življenje poznani igralec Patrick Stewart, komedijant in igralec Bill Murray in Cameron Diaz. Pevka Olivia Newton John pri zdravljenju raka na dojkah uporablja konopljino olje, ki naj bi imelo izjemne zdravilne učinke. Industrijsko konopljo pri nas sicer goji tudi igralka in poslanka Levice Violeta Tomič, njena stranka se pri nas zavzema za popolno legalizacijo konoplje. Tudi pri nas zdravilni učinki konoplje postajajo vse manjši tabu. Lani je tako vlada z uredbo določila, da je po novem konoplja v zdravstvene namene dovoljena tudi na zdravniški recept. Gojenje neindustrijske konoplje pa je še vedno prepovedano.

Profimedia
Veljal je za kontroverznega boksarja, ki je leta 1997 tekmecu Evanderju Holyfieldu v ringu odgriznil del ušesa in bil diskvalificiran.

Bankrotiral

51-letni Tyson je v preteklosti zaradi razuzdanega načina življenja in kljub zasluženim 300 milijonom dolarjev leta 2003 že bankrotiral, leta 1992 pa je bil obtožen tudi posilstva, zaradi česar je moral v zaporu preživeti tri leta.