Jeruzalem

Trumpovo odločitev označili za nično

J.P.
13. 12. 2017, 17.01
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 17.06
Deli članek:

Danes je vrh Organizacije za islamsko sodelovanje v Istanbulu priznal palestinsko državo in Vzhodni Jeruzalem za njeno prestolnico.

Profimedia
Erdogan je dejal, da je Trump Izrael nagradil za teroristična dejanja.

Organizacija za islamsko sodelovanje je v deklaraciji zapisala, da priznava palestinsko državo, katere prestolnica je Vzhodni Jeruzalem in vse države pozvala, da storijo enako. Odločitev predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa, ki je minuli teden priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela, so označili za nično – zapisali so tudi, da ta namerno spodkopava vsa mirovna prizadevanja in da bo vzpodbudila ekstremizem in terorizem.

Profimedia
Organizacija za islamsko sodelovanje

Nov mehanizem

Na vrhu naj bi sodelovalo več kot 24 voditeljev, zastopanih naj bi bilo 56 držav.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na vrhu dejal, da Združene države Amerike niso več kvalificirane za posredovanje v mirovnem procesu, zato je zahteval vzpostavitev novega mehanizma pod vodstvom Združenih narodov, katerih skupščina je leta 2012 Palestini podelila status države nečlanice. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je dejal, da Trumpova odločitev nagrajuje Izrael za teroristična dejanja.

Vrha so se udeležili tudi jordanski kralj Abdulah II., katarski emir šejk Tarmin al Tani in iranski predsednik Hasan Rohani.