Prišlek

"Cigara" bi lahko bila kaj več kot le asteroid. Vesoljska ladja? To možnost dopušča tudi Hawking

J.P.
13. 12. 2017, 17.41
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 17.43
Deli članek:

Bi to lahko bilo prvo srečanje z zunajzemeljsko obliko življenja?

Profimedia
Oumuamua (koncept)

Ugledna imena s področja znanosti na čelu s Stephenom Hawkingom preverjajo, če morda ni prišleka v obliki cigare, ki se trenutno vali skozi naše Osončje, sem poslala nezemljanska civilizacija.

Med strokovnjaki, ki dopuščajo možnost, da je »cigara« kaj več kot pa le asteroid, je tudi ugledni Stephen Hawking.

Pojava, ki je dobila ime Oumuamua, je velikosti 180 x 30 metrov. Giba se tako hitro, da ni mogoče, da izvira iz Osončja ali da bi se ujela v orbito, zato nas bo prej ali slej tudi zapustila. Iz kje prihaja, ni znano. Asteroid, ki je sprva veljal za komet, je prvi medzvezdni prišlek svoje vrste. Vseeno pa znanstvena srenja dopušča možnost, da »cigara« ni asteroid, temveč vesoljsko plovilo.

To bodo ugotavljali s pomočjo največjega radijskega teleskopa, ki se nahaja v Zahodni Virginiji. Prišleka bodo spremljali deset ur, pri tem pa bodo še posebej pozorni na elektromagnetne signale, ki jih naravna nebesna telesa niso zmožna proizvajati. Če jih bodo zaznali, bo to dokaz, da so morda na delu Nezemljani.

Ime, ki ga je dobil prišlek, je iz havajskega jezika, pomeni pa sela od daleč, ki je prišel prvi. Da morda le ne gre za asteroid, je mogoče soditi po tem, da telo ni temu primerne oblike, torej okroglo, niti za seboj ne pušča prahu. Kar bi lahko pomenilo, da je morda zgrajeno iz nekakšne kovine.