Stopnjevanje napetosti

Na robu vojne? Obe strani enotni: "Jedrska vojna vse bližje"

T.L.
3. 12. 2017, 18.00
Posodobljeno: 3. 12. 2017, 18.05
Deli članek:

Odnosi med Severno Korejo in ZDA se zaostrujejo, besede o vojaškem spopadu so na obeh straneh vse pogostejše.

Profimedia
Severna Koreja zatrjuje, da je dosegla polno jedrsko suverenost.

Svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, HR McMaster, je Severno Korejo razglasil za "največjo neposredno nevarnost ZDA" in dodal, da je verjetnost, da bi ZDA vstopile v jedrsko vojno s to državo, iz dneva v dan večja. 

"Nevarnost je z vsakim dnem večja, kar pomeni, da smo dejansko v tekmi ... v tekmi, da bi bili sposobno čim hitreje rešiti to težavo," je odgovoril McMaster v Kaliforniji na vprašanje, ali je zadnja severnokorejska izstrelitev rakete povečala možnost za začetek vojne.  

Nespremenjen je tudi cilj predsednika Donalda Trumpa, ki si po besedah McMasterja prizadeva za denuklearizacije Korejskega polotoka. Ob tem pa je še pozval Kitajsko k strožjim ekonomskim sankcijam proti Pjongjangu. 

"Ne zahtevamo od Kitajske, da se odzove zaradi nas, ampak zahtevamo od Kitajske, da se odzove zaradi sebe, saj je v njihovem interesu, da takoj nekaj storijo," je pojasnjeval Trumpov svetovalec za nacionalno varnost.

"Obstajajo načini, kako še rešiti to težavo breu oboroženega spopada, ampak to je tekma, ker je on vse bližje in bližje in nimamo več veliko časa," je še opozoril McMaster.

Napetosti na Korejskem polotoku so se povečale, ko je konec tedna Trump v regijo poslal več ameriških vojnih letal F-22 Raptors.

ZDA in Južna Koreja v skupne vojaške vaje, Severna Koreja na nogah

Na drugi srani pa je tudi Severna Koreja zaostrila retoriko: njihov minister za zunanje zadeve je dejal, da "Donald Trump želi, da pride do vojne" preko "nevarnega jedrskega kockanja na Korejskem polotoku".

Tudi napovedane velike vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki se bodo začele jutri, Severna Koreja ocenjuje kot "nevarno provokacijo, ki potiska regijo na rob jedrske vojne". 

V vojaške vaje bo vključenih približno 230 letal in 12.000 pripadnikov južnokorejske in ameriške vojske, trajale pa naj bi ves prihodnji teden.