Evakuacija in zaprto letališče

FOTO in VIDEO: Kaos: zaradi odpovedi letov ujetih 60.000 potnikov

T.L./STA
28. 11. 2017, 11.14
Posodobljeno: 28. 11. 2017, 11.37
Deli članek:

Izredne razmere zaradi ogromnih črnih oblakov pepela, ki se dvigajo do tri kilometre visoko nad vulkanom.

Reuters
Številni leti odpovedani, potniki ujeti.

Indonezijske oblasti so zaradi gostega pepela, ki ga bruha vulkan Agung, danes drugi dan podaljšale zaprtje mednarodnega letališča na priljubljenem letoviškem otoku Bali. Sporočili so, da zaprtje letališča v Denpasarju podaljšujejo za 24 ur. 

Profimedia
Vulkan Agung.

Na posnetkih je videti ogromne črne oblake pepela, ki se dvigajo do tri kilometre visoko nad vulkanom, ki je začel bruhati minuli teden, poroča britanski BBC.

Zaradi zelo velike verjetnosti izbruha ognjenika Agung so oblasti v ponedeljek na Baliju že razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti. Kakih 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, so pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. Območje v krogu deset kilometrov okoli vulkana so zaprli za javnost.

Mednarodno letališče na bližnjem otoku Lombok so medtem danes znova odprli. Zaprli so ga v nedeljo zaradi oblaka vulkanskega pepela na območju.

Reuters
Po podatkih letaliških oblasti je bilo zaradi zaprtja letališča doslej prizadetih 443 poletov.

Oblasti so še sporočile, da je vulkan v noči na danes nadaljeval z aktivnostmi. Ponoči je bilo mogoče videti plamene, stalno so se tudi tresla tla.

Po podatkih letaliških oblasti je bilo zaradi zaprtja letališča doslej prizadetih 443 poletov z in na Bali, zaradi tega je na otoku obtičalo okoli 60.000 potnikov.

Reuters
Oblasti so pozvale okoli 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, naj nemudoma zapustijo domove.

Ognjenik, ki je miroval več kot 50 let, je v soboto izbruhnil že drugič v tednu dni. V uničujočem izbruhu leta 1963 je umrlo 1200 ljudi.

Indonezija velja za območje z največjo ognjeniško dejavnostjo na svetu. Otočje, na katerem je skoraj 130 aktivnih vulkanov, leži na ognjenem obroču, za katerega so značilni številni potresi in ognjeniška dejavnost.

Profimedia