Posredovanje

V slovensko-hrvaško arbitražo se je "vmešal" Juncker

T.L./STA
27. 11. 2017, 14.03
Posodobljeno: 27. 11. 2017, 14.42
Deli članek:

Juncker zadolžil Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe

Bobo

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zadolžil prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju. Prvi Timmermansov korak bo obisk v obeh državah do konca tega leta.

Evropska komisija je v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, in pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

Premier Miro Cerar je v petek v Bruslju povedal, da je Juncker ob robu vrha vzhodnega partnerstva v pogovoru z njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem potrdil, da komisija resno misli s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Juncker imel pogovor z obema

Danes so v komisiji potrdili, da se je Juncker o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe pogovarjal z obema premierjema in da je ponovil, da je komisija pripravljena posredovati v tem procesu za čim boljšo zagotovitev izvajanja arbitražne odločitve.

Ob tem so sporočili, da je Juncker to nalogo poveril Timmermansu, ki je kot prvi podpredsednik pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, ter da je o svoji odločitvi obvestil oba predsednika vlad.

O prihodu Timmermansa ni (javnih) informacij

Timmermans namerava obe državi obiskati pred koncem tega leta. Podrobnejših informacij o tem, kdaj bo prvi podpredsednik odpotoval v Ljubljano in Zagreb, za zdaj ni bilo mogoče dobiti.

Državni zbor je sicer danes sprejel sveženj zakonskih predlogov za izvajanje arbitražne razsodbe. Zakonodajo je treba ustrezno prilagoditi do 29. decembra, ko se izteče polletni rok za pripravo vsega potrebnega za uveljavitev razsodbe.

Hrvaška je doslej vztrajala, da arbitražne odločbe ne priznava in da zato tudi rok za izvajanje zanjo ne obstaja. Ponavljala je, da zanjo obstaja odprto vprašanje meje, o katerem se je pripravljena pogovarjati, in med drugim predlagala pogovore o vseh odprtih vprašanjih med državama.

Cerar in Plenković se že dlje časa poskušata dogovoriti o dvostranskem srečanju, vendar se doslej nista mogla uskladiti glede vsebine sestanka. Slovenija namreč vztraja, da mora biti to pogovor o izvajanju arbitražne razsodbe.

Plenković v pričakovanju Cerarja

Plenković je v Budimpešti dejal, da svojega slovenskega kolega Mira Cerarja pričakuje na obisku na Hrvaškem do konca leta. Ocenil je, da so slovenske priprave zakonov za uveljavitev junijske arbitražne sodbe o meji med Hrvaško in Slovenijo interna slovenska zadeva.

Plenković je danes ob robu srečanja predsednikov vlad srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1 v Budimpešti izjavil, da diplomatski službi Hrvaške in Slovenije "pripravljata teren" za Cerarjev obisk v Zagrebu, a se za točen datum srečanja še niso dogovorili. Hrvaški premier je novinarjem povedal, da Cerarja v Zagrebu pričakuje do konca prihodnjega meseca.

"Najpomembneje je, da ni enostranskih potez. To, kar Slovenija pripravlja interno, je zadeva Slovenije. V vsakem primeru do kakršnega koli dogovora o meji v praksi ne more priti brez soglasja obeh držav," je izjavil Plenković.

Najprej stavi na prijateljstvo in odgovornost obeh držav

Ocenil je, da je predsednik Evropske komisije Juncker prejšnji teden nakazal samo načelno pripravljenost Bruslja za posredovanje v pogovorih med Zagrebom in Ljubljano o rešitvi spora o meji. Meni, da bi morali Hrvaška in Slovenija kot "prijateljski in odgovorni državi" pred tem sesti za pogajalsko mizo in ugotoviti, v katerih točkah so stališča trdno določena, v katerih pa obstaja prostor za zbližanje.

Pojasnil je še, da bosta s Cerarjem spor najprej poskusila rešiti dvostransko, "potem pa morebiti prositi kolege iz Evropske komisije za pomoč v tem postopku, če bo treba". Kot je dodal, je treba upoštevati, da je komisija posredovala v tem procesu od začetka arbitražnega postopka.