Lapsus

Vojska ZDA pomaga džihadistom? Nespretnost Rusov z dokazom

G.G.
15. 11. 2017, 09.55
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 10.04
Deli članek:

Rusko ministrstvo za obrambo si je dovolilo lapsus pri razkrivanju koalicijske pomoči premaganim borcem zloglasne Islamske države.

Byte Conveyor
Levo fotografija iz igre, desno fotografija, ki jo je kot dokaz najprej predstavilo rusko obrambno ministrstvo.

Pisali smo o tem, da naj bi pripadniki teroristične organizacije Islamska država pobegnili iz Rake pod zavetjem koalicijskih in kurdskih sil.

Rusko ministrstvo za obrambo je postreglo s satelitskimi posnetki, ki naj bi dokazovali, da je konvoj vozil džihadistov spremljajo ameriške enote. 

Nevladna ruska organizacija The Conflict Intelligence Team je ugotovila, da je ministrstvo postreglo s fotografijami iz promocijskega videa igre za pametni telefon AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron. V kotu fotografije in videa je namreč videti opozorilo razvijalca igre, da gre za delovno verzijo.

Čez nekaj ur so na ministrstvu popravili napako in objavili “neizpodbitne dokaze “, ki po njihovih besedah kažejo, da “vojska ZDA pomaga teroristom Islamske države pri begu”. Rusi že nekaj časa trdijo, da borci Islamske države na skrivaj pomagajo ZDA pri širjenju njihovih interesov na območju Bližnjega vzhoda.

Za napako pri fotografijah so okrivili uslužbenca na ministrstvu.

Predstavnik za stike z javnostmi koalicijski sil pod vodstvom ZDA Ryan Dillon je le zamahnil z roko in dejal, da ne gre za verodostojne dokaze.