Menjava oblasti?

Mugabe v hišnem priporu

T.L.
15. 11. 2017, 08.32
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 12.02
Deli članek:

Odstavljeni podpredsednik se je vrnil v državo, medtem ko vojska sporoča, da je predsednik Robert Mugabe z družino na varnem.

Reuters
Robert Mugabe vlada s trdo roko.

Vojska v Zimbabveju je prevzela nadzor nad državno televizijsko postajo ZBC in objavila sporočilo, da so začeli z akcijo, ki je usmerjane "proti kriminalcem", ki so zbrani okoli predsednika Roberta Mugabeja.

Reuters
Robert Mugabe in njegova žena Grace.

Predsednik Mugabe in njegova družina sta na varnem, je sporoči tiskovni predstavnik vojske generalmajor SB Moyo, ki je hkrati zatrdil, da ni šlo za vojaški udar. Vojska je kasneje potrdila, da sta Mugabe in njegova žena v priporu in da po nemirni noči na ulicah glavnega mesta varnostne sile zagotavljajo varovanje vladnih uradov ter skrbijo za red in mir. 

Kasneje je južnoafriški predsednik Jacob Zumadejal, da je po telefonu govoril z Mugabejem, ki da se počuti dobro, da pa je v zaprt na svojem domu. 

Reuters
Policija in vojska na ulicah glavnega mesta.

Kaotično dogajanje, nasprotujoče si informacije

Napetosti v državi so se začele krepiti v minulem tednu, ko je Mugabe odstavil podpredsednika Emmersona Mnangagwo, ki je veljal za njegovega morebitnega naslednika.

Informacije o dogajanju v državi so zelo različne in tudi nasprotujoče. Poznavalci razmer ugibajo, da je dogajanje v državi povezano z namero, da bi na takšen način podpredsednik Mnangagwa na predsedniškem mestu nasledil Mugabeja, ki obubožani državi po koncu državljanske vojne s trdo roko vlada že od leta 1989. 

Zimbabvejski državni časnik The Herald je na spletni strani z daljšim zamikom šele pred kratkim objavil novico o dogajanju v državi, v katerem je le povzel izjavo vojske, da ne gre za udar. Vodilna južnoafriška spletna stran News24 poroča, da je Mugabe pripravljen na miren odhod z oblasti, ob tem pa dodatnih informacij ne navajajo. Na družbenih omrežjih ljudje poročajo, da letališče deluje normalno, da pa je opazna povečana prisotnost vojske, ki potnike tudi pregleda. Vendar na letališču menda do zapletov ne prihaja.

Pojavljajo se poročila, da je dejanje vojske posledica delovanja Grace Mugabe, predsednikove žene s političnimi ambicijami in nasprotnice odstavljenega podpredsednika Emmersona Mnangagwe. Ta se je danes zjutraj vrnil v Zimbabve iz Južne Afrike, kamor naj bi se umaknil zaradi groženj s smrtjo. Mnangagwa je imel vedno zagotovljeno močno podporo vojske, zato je njegova vrnitev v Zimbabve še toliko bolj pomembna. 

Reuters
Vojska na ulicah glavnega mesta Harare.