Na Otoku

Nasmejani Todorić tudi o tem, kako je Agrokor izboljšal Mercator

T.L./STA
7. 11. 2017, 19.06
Posodobljeno: 7. 11. 2017, 20.44
Deli članek:

Vplačal je varščino v višini 100.000 britanskih funtov in se tako brani s prostosti.

Profimedia
Ivica Todorić.

Nekdanji prvi mož Agrokorja in dolga leta najbogatejši Hrvat Ivica Todorić je danes vplačal varščino v višini 100.000 britanskih funtov in se tako brani s prostosti. Todorić se je zjutraj predal policiji v Londonu, kjer so mu v skladu z evropskim pripornim nalogom odvzeli prostost. Osumljen je suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

Napoveduje, da bo še "veliko povedal"

Dobro razpoloženi Todorić je po plačilu varščine novinarjem pred sodiščem v Londonu dejal, da je danes dosegel "malo zmago, ki mu veliko pomeni". Znova je zatrdil, da je žrtev političnega pregona ter da bo kmalu "veliko povedal". Pohvalil se je, da ga številne televizije prosijo za intervjuje.

Zavrnil je navedbe, da je uničil Mercator. Na vprašanje slovenskih medijev je povedal, da je Agrokor izboljšal Mercator, ki je dobil "najboljšo trgovino v Evropi in perfekten biznis v Srbiji".

V povezavi z Mercatorjem in njegovim statusom v okviru zgodbe o reševanju insolventnega Agrokorja se sicer te dni čaka na vsebino odločitve senata okrožnega sodišča o pritožbi države in banke Sberbank na sklep, s katerim je sodišče postopek izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji poleti priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti, kar pomeni, da bi tudi za Mercator v Sloveniji veljale odločitve, sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave.

Sodišče je odločitev sprejelo minuli teden, objavljena pa naj bi bila v teh dneh na spletnih straneh Ajpesa. Po neuradnih informacijah časnika Dnevnik naj bi senat julijsko odločitev spremenil in odločil, da postopek izredne uprave v Agrokorju ni tuji postopek zaradi insolventnosti. TV Slovenija pa je poročala, da naj bi sodišče odločilo, da nekateri deli t. i. lex Agrokor v Sloveniji ne veljajo.

Reuters
Oktober 2017: policija pred zagrebškim domom Ivice Todorića. Iz hiše prihaja njegov odvetnik.

Hrvaški kriminalisti so akcijo proti Todoriću in njegovim sodelovacem sprožili 16. oktobra, ko so preiskali tudi družinsko vilo Todorićevih v Zagrebu.

Todorić, ki ga večina politike in javnosti vidi kot glavnega krivca za položaj, v katerem se je znašel prezadolženi Agrokor, je danes na sodišču nasprotoval izročitvi Hrvaški, sodišče pa je odločilo, da se bo ob plačilu varščine lahko branil s prostosti. Na sodišču je moral pustiti svoj potni list, novinarjem pa je zanikal, da bi dobil varnostno zapestnico na nogi.

Londonsko sodišče je napovedalo obravnavo v primeru Todorić za 10. april 2018, je poročala hrvaška komercialna RTL televizija. Do takrat Todorić ne sme zapustiti svojega londonskega naslova.

Todorićeva hrvaška odvetnica Jadranka Sloković je po izpustitvi njene stranke za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 povedala, da je bil Todorić v stiku z britanskimi oblasti ter da je prejšnji mesec preko odvetnikov posredoval vse potrebne podatke o svoji dosegljivosti.

Pomočnik hrvaškega ministra za pravosodje Ivan Crnčec pred odločitvijo sodišča ni želel ugibati o morebitnih zapletih z izročitvijo Todorića. Spomnil je, da je letos pred primerom Todorić med Hrvaško in Veliko Britanijo potekalo osem postopkov na podlagi evropskega pripornega naloga. V dveh primerih je Hrvaška izročila iskane osebe, v enem samem izmed šestih primerov pa britansko pravosodje še ni ugodilo hrvaški zahtevi, je dejal.

Todorić se je davi odzval pozivu britanskem policije in je v spremstvu svojih britanskih odvetnikov prišel na policijsko postajo Charing Cross v središču Londona, kjer so ga prijeli. 66-letnega Todorića, za katerim je Hrvaška pred kratkim objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, so iskali zaradi suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

Hrvaško tožilstvo ga želi zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly osumilo, da so iz blagajne danes močno zadolženega Agrokorja na zasebne račune nakazali najmanj 130 milijonov evrov.