Vladavina prava

Je na vidiku upor 176.000 javnih uslužbencev?

S.R./STA
26. 10. 2017, 16.18
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 16.26
Deli članek:

Španija je danes pozvala katalonske javne uslužbence, naj sodelujejo s predstavniki Madrida. Osrednja vlada v Madridu namerava v petek sprejeti ukrepe za prevzem nadzora v Kataloniji, vendar pričakuje "upor" v javnem sektorju.

Profimedia

Španski mediji so danes sicer poročali, da namerava katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont sklicati predčasne volitve, saj bi se tako želel izogniti uporabi 155. člena španske ustave s strani Madrida, ki namerava na ta način zaradi nepripravljenosti Barcelone, da se odreče težnjam po neodvisnosti, prevzeti nadzor v Kataloniji.

Španska vlada sicer zatrjuje, da sklic novih volitev ne bo dovolj za odpoved predvidenih ukrepov, ki jih namerava sprejeti v petek. "Možno je, da se bodo upirali," je dejal španski gospodarski minister Luis de Guindos, ko so ga vprašali, kako se bo na prevzem nadzora odzvalo 176.000 katalonskih javnih uslužbencev.

Opozoril je, da je treba zakone spoštovati, ker na koncu "bo posledice trpela katalonska družba," je dodal minister.

Največji španski sindikat Comisiones Obreras (CCOO) je pozval katalonske javne uslužbence, naj ne upoštevajo vprašljivih ukazov. "Priporočamo, da prosijo za pisna navodila, če se jim zdijo čudna," je dejal generalni sekretar sindikata Unai Sordo.

Medtem pa je španski zunanji minister Alfonso Dastis zagotovil, da v Katalonijo ne bodo poslali vojakov in da o tem ne razmišljajo. Kot je pojasnil, je vlada osredotočena na ukrepe za ponovno vzpostavitev vladavine prava preko ustreznega uresničevanja zakonov.