Ministričin ultimat

Nad kaos na pediatriji z ustanovitvijo centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakam

G.G./STA
26. 10. 2017, 14.20
Posodobljeno: 26. 10. 2017, 14.21
Deli članek:

Kaos na pediatrični kliniki bo vlada urejala z ustanovitvijo centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa od vodstva UKC Ljubljana do petka pričakuje pojasnila glede stanja na pediatrični kliniki.

STA
"Naša prva skrb je zdravje otrok s srčnimi obolenji, ki so ena najranljivejših skupin. Vesela sem, da je vlada potrdila sklep, da se nadaljuje delo in se bo ustanovil center," je dejala ministrica.

Ministrica je po seji vlade opozorila, da je od vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana večkrat zahtevala pisna pojasnila in poročila o izvajanju sistemskih in drugih ukrepov za ureditev razmer na pediatrični kliniki in programu otroške kardiologije. Vodstvo ji je vseskozi zagotavljalo, da vse poteka po načrtu in da se razmere urejajo, obravnava otrok pa poteka varno in kakovostno. "A zadnji dogodki in odstop dokazujejo in govorijo o tem, da temu ni tako. Zato sem včeraj ponovno od vodstva zahtevala pisno poročilo, kakšno je stanje na tej kliniki," je dejala Kolar Celarčeva.

UKC ni izpolnil dveh strateških ciljev

Strategijo UKC o programu zdravljenja otrok in odraslih s prirojeno srčno napako je obravnaval tudi zdravstveni svet in ugotovil, da UKC ni izpolnil dveh strateških ciljev, in sicer niso vzpostavili partnerske povezave s tujim centrom, prav tako niso ustanovili nacionalnega centra za obravnavo bolnikov. Zato je svet UKC konec julija ustanovil projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani srčni kirurg Igor Gregorič, in bo bdel nad realizacijo strateških ciljev. Prav tako je svet pripravil analizo programa in dokumentacijo o ustanovitvi centra.

Glede odgovornosti vodstva UKC Ljubljana za stanje na pediatrični kliniki in v programu otroške kardiologije je ministrica pojasnila, da je strokovni svet soglasno podprl delo vodstva oz. strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer. "Če je strokovni svet sestavljen iz predstojnikov klinik in je dal soglasje oz. podporo, da se zadeve urejajo, ne morem imeti razloga, da ne bi v to verjela," je dejala. Ob tem je opozorila, da v skladu z zakonodajo ne more posegati v vodstvo UKC, ker ga imenuje in tudi razrešuje svet zavoda. Ministrica lahko s tem le soglaša ali pa ne.

Je pa Kolar Celarčeva na zdravniško zbornico naslovila zahtevo, naj izvede izredni strokovni nadzor nad primerom smrti 37 dni starega otroka na pediatrični kliniki v začetku oktobra 2015. O tem primeru so na ministrstvu izvedeli iz medijev, še vedno pa od UKC niso prejeli poročila o analizi varnostnega dogodka tega primera, je dejala in dodala, so poročilo prejeli iz drugih virov, skupaj z anonimno ovadbo.

Odgovor glede nedavnih odstopov na pediatrični kliniki ministrica pričakuje v petek do konca delovnega dne.