Grožnja

Teroristi načrtujejo nov '11. september': strmoglavljenje letal in veliko žrtev

J.P.
19. 10. 2017, 09.35
Posodobljeno: 19. 10. 2017, 09.43
Deli članek:

Fanatiki Islamske države in druge teroristične združbe načrtujejo napad, kakršen je bil tisti 11. septembra 2001.

Profimedia
Vse, kar je od 'dvojčkov' ostalo po napadih 11. septembra 2001

Noži in vozila, ki najdejo pot med pešce, skrbijo, da ostanejo v pripravljenosti in da priteka denar; vmes pa nemoteno poteka načrtovanja »velikega poka«, kakršen je odjeknil 11. septembra 2001.

Sekretarka domovinske varnosti je v ameriškem veleposlaništvu v Londonu razkrila, da podatki obveščevalnih služb kažejo, da skrajneži načrtujejo napade, ki bi v velikem številu terjali žrtve med civilisti.

Profimedia
Elaine Duke

Želijo si velike eksplozije

Elaine Duke, ki je služila pod tremi ameriškimi predsedniki, je dejala: »Teroristične združbe, bodisi Islamska država bodisi katera druga, si želijo velike eksplozije, kot je bila tista 11. septembra. Hočejo strmoglaviti letalo, kažejo naši podatki. Vendar pa mora denar v vmesnem času vseeno pritekati, hočejo biti vidni in aktivni, zato izvajajo manjše napade.« Temu je dodala: »Njihov cilj je ustvarjanje terorja, zato tudi napad z nožem ali kombijem, ki presune celi svet – ampak to ne pomeni, da ne načrtujejo nekaj večjega.«

Varovanje bo potrebno zaostriti, meni. »Prenosni računalnik je le ena od številnih groženj, s katerimi se sooča letalski promet,« je dejala sekretarka.

V napadih 11. septembra 2001 je umrlo 2.996 ljudi.

Borba na njihovem terenu

Ni pa hotela razkriti, kako se spopadajo z grožnjo novega večjega napada na ameriških tleh. »Delamo na močnih ukrepih, o katerih ne morem govoriti. Skušamo igrati 'igro v gostem', kar se obrestuje.«

Opozorila je, da je število »doma vzgojenih« teroristov v porastu. Zato meni, da morajo spletni velikani narediti več za preprečevanje ekstremističnih vsebin – pri čimer bi si lahko pomagali z isto tehnologijo, s katero identificirajo ljudi na seznamih potnikov.