Xavier

Orkan ruva drevesa, oblasti pozivajo prebivalce, naj ostanejo doma

G.G./STA
5. 10. 2017, 16.00
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 21.19
Deli članek:

Sever Nemčije je zajelo hudo neurje in doslej terjalo sedem smrtnih žrtev. Vseh sedem ljudi je umrlo v avtomobilih.

Twitter
Fotografija je simbolična.

V Hamburgu se je drevo podrlo na avtomobil, v katerem sta bili dve ženski. Ena je umrla, drugo so s poškodbami prepeljali v bolnišnico. O voznikih, ki so umrli v avtomobilih, ki so jih pod seboj pokopala drevesa, poročajo tudi iz zveznih dežel Mecklenburg-Pomorjansko in Brandenburg. V Brandenburgu in prestolnici Berlin so skupno tri žrtve neurja prav tako umrle v avtomobilih.

V nemški prestolnici je bilo v neurju poškodovanih več ljudi, večina zaradi padlih vej ali podrtih dreves.

Ujma, ki so jo poimenovali Xavier, je sicer odkrila že strehe številnih poslopij in izruvala mnoga drevesa. Neurje mnogo težav povzroča v železniškem, letalskem in cestnem prometu.

Tako je železniški prevoznik Deutsche Bahn odpovedal vse prevoze po severnem delu države. Zaprta so ostala vrata nekaterih uradov na Spodnjem Saškem, v zvezi deželi Schleswig Holstein, Bremnu in v Berlinu, kjer sta zaprta tudi oba živalska vrtova.

Gasilske enote so zaradi neurja prebivalce Hamburga pozvale, naj ostanejo doma. O izrednih razmerah je poročala tudi berlinska gasilska brigada, ki je samo v eni uri prejela kar 50 klicev v sili.