Mariano Rajoy

Španski premier: V Kataloniji danes ni bilo referenduma

J.P./STA
1. 10. 2017, 20.53
Posodobljeno: 1. 10. 2017, 21.42
Deli članek:

V Kataloniji danes ni bilo referenduma, s tem, ko smo ga preprečili, smo ubranili pravno državo, je zvečer dejal španski premier Mariano Rajoy. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo".

STA
Španski premier Mariano Rajoy bo imel težko delo pri oblikovanju koalicije.

Španski premier je v prvem današnjem odzivu na dogajanje v Kataloniji dejal, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model".

Za ponedeljek je napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili, kako naprej.

Dejal je, da je človek dialoga in da ne bo zapiral vrat, vendar "vedno v okviru zakonov in demokracije".

Rajoy je v izjavi, ki jo je predvajala španska televizija, tudi pohvalil delovanje varnostnih sil, češ da so "naredile, kar so morale narediti". Lažje bi bilo gledati z druge strani, a zgodil se je napad na pravno državo, na katerega se je država odzvala odločno in mirno, je dejal. 

Po najnovejših podatkih katalonskih oblasti je bilo sicer v današnjih izgredih med pripadniki varnostnih sil in ljudmi, ki so želeli oddati svoj glas na referendumu o samostojnosti Katalonije, poškodovanih 761 ljudi.

Do Rajoyja pa je bil kritičen vodja največje španske opozicijske stranke, socialistov, Pedro Sanchez, ki je prepričan, da je ogrožena španska ozemeljska celovitost. Po njegovih besedah sta za krizo odgovorna tako Rajoy kot katalonska vlada, ki se nista bila sposobna dogovoriti.  Kritičen je bil tudi do ravnanja policije. "Posnetki policijske brutalnosti do Kataloncev so podobe, ki jih noben demokrat ne more odobravati," je dejal.

Kritičen je tudi vodja levega gibanja Podemos Pablo Iglesias, ki je dejal, da bi bilo treba, da bi znova začeli dialog, Ljudsko stranko premierja Rajoyja poslati v opozicijo.