Opozicijski voditelj

Policija pridržala kritika Kremlja

J.P./STA
29. 9. 2017, 12.44
Posodobljeno: 29. 9. 2017, 12.46
Deli članek:

Ruska policija je danes pridržala opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ko odhajal od doma. Odpravljal se je v Nižni Novgorod, kjer naj bi imel popoldne zborovanje, ki pa so ga tamkajšnje oblasti prepovedale.

Profimedia
Navalni je želel kandidirati na predsedniških volitvah, vendar so mu volilni organi to prepovedali.

"Pridržali so me v lobiju moje zgradbe. Peljejo me nekam, da bom 'dal pojasnila'," je Navalni sporočil na Twitterju.

Navalni je želel kandidirati na predsedniških volitvah marca prihodnje leto, vendar so mu volilne oblasti prepovedale, ker je bil zaradi prevare obsojen za pogojno kazen.

Ni dobil dovoljenja

Navalni organizira zborovanja po vsej Rusiji, nazadnje v Habarovsku in Vladivostoku. Ob zadnjih dveh shodih v Moskvi 26. marca in 12. junija, ki so ju oblasti prepovedale, ga je policija aretirala, še preden je prišel na prizorišče. Obakrat je bil obsojen na 15 oz. 25 dni zapora zaradi organiziranja nedovoljenega protesta.

41-letni kritik Kremlja se je zjutraj odpravljal z vlakom v Nižni Novgorod, kjer naj bi imel popoldne zborovanje. Tamkajšnje oblasti mu niso želele izdati dovoljenja za dogodek, vendar so njegovi privrženci napovedali, da bodo vseeno prišli.

Tiskovni predstavnik moskovske policije je sporočil, da so Navalnega pridržali zaradi več pozivov k udeležbi na prepovedanem javnem dogodku.

Navalni je kasneje na Twitterju sporočil, da so ga odpeljali na policijsko postajo, a mu niso povedali, zakaj. "Sedim na policijski postaji. Ne povedo mi, zakaj sem pridržan ali kaj imajo proti meni," zapisal.

Sam je pridržanje povezal z načrtovanim shodom, češ da "Kremelj v mojih srečanjih z volilnim telesom vidi veliko grožnjo in celo žalitev - ker na njihova zborovanja brez plačila ne gre nihče".