izjave bolj koristijo Hrvaški

Pričkanje Cerarja in Erjavca zaradi Hrvaške

J.P./STA
29. 9. 2017, 11.58
Posodobljeno: 29. 9. 2017, 13.38
Deli članek:

Premier Miro Cerar je bil danes v Tallinnu kritičen do izjav zunanjega ministra Karla Erjavca v povezavi z arbitražo.

STA
Miro Cerar meni, da Erjavčeve izjave bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji.

"Včeraj sem ga žal moral opomniti, da njegove izjave, ki jih je te dni dajal v javnosti, bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji," je povedal premier in izrazil pričakovanje, da se to ne bo več dogajalo.

Cerar je povedal, da je Erjavcu že pred časom naložil, v katero smer morajo iti zdaj dejavnosti ministrstva za zunanje zadeve, a da ga je moral žal opomniti zaradi izjav, ki jih daje v javnosti.

"Pričakujem, da se to ne bo več dogajalo in da bomo zadeve, ki morajo ostati med nami, ko gre za priprave na implementacijo, znali zadržati zase, ne pa sporočali javnosti, zaradi nekih drugih razlogov," je dejal premier.

Cerar pričakuje, da bo implementacijska skupina nadaljevala pripravo zakonodaje, da bodo imeli kmalu tudi ustrezno razpravo v državnozborskem odboru za zunanjo politiko in da bodo v skladu s skupnimi smernicami do izteka roka pripravili vse potrebno za izvršitev odločbe.

Na Cerarjeve izjeva se je že odzval Erjavec. Dejal je, da ne bo polemiziral s premierjem glede kritik na njegov račun v povezavi z arbitražo. Prepričan je, da se premier moti. Kot je navedel, se je v več kot 20 letih pokazalo, da Hrvaški najbolj koristi, če ves čas čakamo in proučujemo odprte mejne zadeve ter nič ne naredimo.

"Tega si Slovenija ne sme privoščiti, ker imamo arbitražno sodbo in na svoji strani mednarodno pravo ter Evropsko komisijo," je navedel Erjavec. Čakanja na Hrvaško, da bo sama začela z implementacijo sodbe, bi bila po njegovem mnenju huda napaka, ker se to, kot pravi, ne bo zgodilo.

Slovenska vlada mora po njegovem prepričanju postoriti vse, kar je potrebno, da bo sodba implementirana. To pomeni tudi uporabiti vse pravne možnosti.

"Vidimo, da nismo ničesar rešili z dialogom s Hrvaško," ugotavlja Erjavec. Po njegovih navedbah je govor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na zasedanju Generalne skupščine ZN pokazal, kaj si misli Plenković o arbitraži in slovenski vladi. Zato je Erjavec prepričan, da sam ravna v korist Slovenije in ne Hrvaške.