Jedrska kriza

Severna Koreja: Izstrelitev raket na Ameriko je neizogibna

lt
24. 9. 2017, 09.02
Posodobljeno: 24. 9. 2017, 09.06
Deli članek:

Je retoriko med supersilo in puščavniškim kraljestvom sploh še mogoče zaostrovati?

Reuters
Medcelinska balistična raketa in Kim Jong-un.

Severna Koreja je v Združenih Narodih zavzela stališče, da je izstrelitev raket na ozemlje ZDA »neizogibno«, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump severnokorejskega voditelja označil za »moža raketo«.

»Skozi dolg in naporen boj smo le nekaj korakov stran od končnih vrat, ko bo končan državni jedrski program,« je pred letošnjim zborom svetovnih voditeljev povedal severnokorejski zunanji minister Ri Yong Ho.

Nekaj ur kasneje je Trump v odziv čivknil: »Pravkar sem slišal govor severnokorejskega zunanjega ministra v ZN. Če bo ponavljal misli malega moža rakete, tedaj ne bodo več dolgo na sceni!«

Wikipedia
Med govorom severnokorejskega veleposlanika v OZN so Američani mednarodne vode vzhodno od Severne Koreje preletavali z bombniki B-1B Lancer.

Ri je v govoru pojasnil, da je končni cilj Pyongyanga, da z jedrskim in raketnim programom ustvari »razmerje moči z ZDA«. Trumpova stališča je v njegovih lastnih besedah označil za samomorilsko misijo, potem ko je Trump s temi izjavami označil mednarodno politiko severnokorejskega voditelja Kim Jong-Una.