Arbitraža

Rupel: Hrvati so nas ponovno po nosu

lt
24. 9. 2017, 08.22
Posodobljeno: 24. 9. 2017, 10.23
Deli članek:

Plenkovičev govor v OZN šokiral slovensko politiko.

Bobo

Dimitrij Rupel, sociolog in nekdanji zunanji minister je za Planet TV ocenil, da je Slovenija od Hrvatov v Združenih narodih znova dobila po nosu v zvezi z arbitražo, kar se mu ne zdi nič nenavadnega in je povsem pričakovano. Izsiljevanje, kot to počne Slovenija, z napovedano blokado priključevanju Schengnu in OECD, v diplomatskih krogih ni dovoljeno, oziroma ga ne marajo in ga poskušajo preganjati.

Bobo
Plenkovićev govor je bil odziv na slovensko blokiranje Hrvaške pri vstopu v območje Schengena, meni Rupel.

Hrvaški premier Andrej Plenković je govor na generalni skupščini Združenih narodov izkoristil za kritiko slovenske zunanje politike, razglasil pa je tudi, da je arbitraža nična, pri čemer je ponovil hrvaško stališče, da je arbitražni proces kontaminiran. S tem je po mnenju zunanjega ministra Karla Erjavca pred svetovno javnostjo oblatil Slovenijo in mednarodno sodišče. Premier Miro Cerar je zato takoj po govoru odpovedal za v sredo napovedan obisk v Zagrebu.

Kritično stališče do nastopa je zavzela nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki meni, da je bil Plenkovićev nastop škodljiv, kontraproduktiven in nediplomatski. »Zaradi tega nastopa se zmanjšujejo možnosti za civilizirano iskanje rešitve s Slovenijo. Na generalni skupščini se tako ne govori, Cerarju pa potem ni preostalo drugega, kot da srečanje odpove,« je ocenila.