DNEVI BOLEČINE

Ko hudo žalovanje za mrtvim otrokom prekine položnica

mv
24. 9. 2017, 07.57
Posodobljeno: 24. 9. 2017, 08.11
Deli članek:

Nekatere starše po pričakovanju sreče ob koncu nosečnosti doleti neizmerljiva žalost. V tistih dneh, ko materialni svet zgubi vrednost, ni tolažbe, ki bi lahko zalegla, a nekatere okoliščine še dodatno poglobijo bolečino.

Panoramio

Facebook
Dokument, ki je bil ob smrti dojenčka vročen 32-letnici.

V Sloveniji se vsako leto rodi približno 21 tisoč otrok. Število mrtvorojenih (umrli po 22. tednu nosečnosti) je nekaj manj kot 120 na leto. Tragična izkušnja porodnico, njenega partnerja in bližnje zaznamuje za vse življenje. Ob vsem tem pa se je treba soočiti tudi z birokracijo in celo nepredvidenimi stroški. Zgodba 32-letne mamice, ki je v 29. tednu povila mrtvega otroka, je pretresla uporabnike družbenih omrežij.

Zanosila po šestih letih truda

Dvaintridesetletnica je zanosila po šestih letih truda z umetno oploditvijo. A kmalu so nastopile močne slabosti, ki so trajale do konca nosečnosti, zato so jo dvakrat morali hospitalizirati. V 10. tednu je pregled nuhalne svetline pokazal veliko verjetnost nepravilnosti, kar je bilo sicer kasneje ovrženo. Po morfologiji v 20. tednu nosečnosti so začeli sumiti na bolezen diamfragmalne hernije, zato je obiskala številne specialiste in opravila preglede. Ko so ji naposled povedali, da rešitve ni, sta se s partnerjem odločila za umetno prekinitev nosečnosti. Osebje ljubljanske porodnišnice ji je nudilo prvo oporo. »V porodnišnici so bili vsi prijazni, sploh babice, delale so z dojenčkom, kot da bi bil živ,« je dejala.

Varljivost uradnega dokumenta

Če je bilo osebje skrajno sočutno, pa mamica, ki se bori z globoko žalostjo in izgubo svojega otroka, nima lepih spominov na ljubljanski klinični center kot ustanovo. Ožigosan in podpisan dokument s strani UKC in ginekološke klinike namreč staršem ob izreku sožalja ponuja dve možnosti pokopa. Plačljivi, individualni pokop se opravi s krsto ali žaro v individualni grob ali z individualnim raztrosom pepela na ljubljanskih Žalah. Kot drugo možnost pa dokument omenja skupinski pokop oziroma skupinski raztros pepela v Parku zvončkov. Dokument navaja, da bo vse stroške pokopa v celoti nosila bolnišnica, ki je v tem primeru naročnik. »Tik preden zapustiš porodnišnico z zlomljenim srcem, ker si pravkar izgubil otroka, pa pride do tebe vest, da je to breme že nekaj mesecev na starših,« je povedala 32-letnica.

Položnica na dom

Po pričevanjih naj bi z začetkom letošnjega poletja že kar nekaj staršev, ki so se odločili za skupinski pokop, prejelo položnico, čeprav nihče ne ve nič o spremembah uredb oziroma zakonodaje. Zakaj je do tega prišlo, smo vprašali UKC Ljubljana, kjer so nam odgovorili, da »po 22. tednu nosečnosti nosijo stroške pogrebnih storitev (ali je to primer smrti ali splava) starši ali mati samohranilka«.

Dodali so, da to ni ukrep oziroma odločitev UKC Ljubljana, temveč da to »žal ureja zakonodaja«. Ko smo na njih naslovili dodatno vprašanje glede specifičnega primera, ko je bil osebi v 29. tednu nosečnosti vseeno vročen ožigosan in podpisan dokument z možnostjo izbire, nam po nekaj dneh še vedno niso podali odgovora. Je šlo za administrativno napako ali zavajanje?

Bobo
V Sloveniji letno zabeležimo med 100 in 120 primerov mrtvorojenih otrok.