Sestre usmiljenke

V množičnem grobišču ležijo trupla več sto otrok

S.R.
11. 9. 2017, 11.19
Posodobljeno: 11. 9. 2017, 11.23
Deli članek:

Preiskava sirotišnice Smyllum Park v škotskem mestu Lanark je razkrila, da naj bi v množičnem grobišču ležala trupla več sto otrok.

Youtube
Sirotišnica Smyllum Park je obratovala med letoma 1864 in 1981.

Na neoznačenem delu pokopališča St Mary's v mestu Lanark na Škotskem domnevno ležijo posmrtni ostanki vsaj 400 otrok iz sirotišnice Smyllum Park, razkrivata medijska hiša BBC in časnik The Sunday Times. Sirotišnico, v kateri je med letoma 1864 in 1981 živelo več kot 10.000 otrok, so upravljale nune iz katoliškega reda Sester usmiljenk. Smyllum Park je le ena od inštitucij, ki jih preiskuje leta 2015 vzpostavljena preiskovalna komisija, namenjena preiskovanju domnevne zlorabe otrok v skrbništvu. Junija so pred komisijo pričali tiskovni predstavniki tega katoliškega reda in dejali, da niso našli nobenih dokazov o zlorabah.

»Razkritje, da bi lahko bilo v teh neoznačenih grobovih pokopanih toliko otrok, je srce parajoče. Po mnogih letih molka moramo zdaj izvedeti resnico od dogodkih,« je za časnik Sunday Post dejal nekdanji prvi minister Škotske Jack McConnell. Na pisanje britanskih medijev so se v istem časniku z izjavo za javnost odzvale tudi Sestre usmiljenke, ki pravijo, da v celoti sodelujejo s komisijo, ki jo štejejo kot naustreznejši organ za tovrstne preiskave. »Glede na tekoče delo komisije ne želimo dajati intervjujev. Ponovno želimo poudariti, da kot Sestre usmiljenke popolnoma nasprotujemo vsaki obliki zlorabe, zato se iskreno in iz srca upravičujemo vsakomur, ki je bil v naši oskrbi žrtev kakršne koli zlorabe,« so izjavile.

Novembra se bo začela naslednja faza zaslišanj, ki bo osredotočena zlasti na sirotišnico Smyllum Park in ustanovo Bellevue House, ki jo v mestu Rutherglen na Škotskem vodi isti katoliški red.