Obiskovalci

VIDEO in FOTO: Pri Lošinju opazili dva velika kita

M.K.
28. 8. 2017, 08.45
Posodobljeno: 28. 8. 2017, 09.11
Deli članek:

V morju zahodno od Lošinja so opazili dva velika kita vrste Balaenoptera physalus.

Facebook / Inštitut Plavi Svijet
Eden od kitov, ki so ju opazili pri Lošinju, ima po telesu več brazgotin, ki bi bile lahko posledice trčenja z večjim plovilom.

Kot so davi sporočili z inštituta za raziskovanje in zaščito morja Plavi svijet, so njihovi raziskovalci v družbi v družbi velikih sesalcev preživeli nekaj več kot dve uri.

Kita so opazili približno tri morske milje zahodno od zaliva Mali Lošinj in ugotovili, da gre za dva odrasla primerka, katerih velikost so ocenili na okrog 17 do 18 metrov. Kot poročajo, sta kita videti v dobri kondiciji.

Plavta proti jugu

Med dveurnim opazovanjem sta živali plavali s povprečno hitrostjo 3 do 4 vozle v smeri proti jugu. Na gladini morja sta se pojavljali vsakih 10 do 15 minut in se na površju pred naslednjim potopom zadržali vsega kakšno minuto.

Med opazovanjem so raziskovalci zbirali podatke o njunem vedenju ter ju fotografirali za potrebe identifikacije. Zbrali so tudi nekaj vzorcev odluščene kože, za genetsko analizo, so napisali v sporočilu.

Veliki kit je druga največja žival na našem planetu. Oceanski primerki lahko zrastejo do dolžine 27 metrov, povprečna velikost primerkov v Sredozemskem morju pa je nekaj manjša, povečini med 20 do 23 metrov. Živali so običajno sivo-rjave barve na zgornji strani telesa, ter svetle do bele po trebuhu in spodnjem delu telesa. Po dostopnih podatkih, veliki kiti lahko doživijo tudi do 100 let.

Sredozemski kiti so ogrožena populacija, predvsem zaradi človeka. Ocenjujejo, da jih je trenutno vsega nekaj tisoč, njihovo število pa je v upadanju. Trčenja z velikimi plovili so eden najpogostejših vzrokov smrtnosti velikih kitov v Sredozemlju. Tudi eden od primerkov, ki so ju opazili pri Lošinju, ima na telesu več brazgotin, ki bi lahko pričale o trčenju z večjim plovilom, še piše v poročilu inštituta Plavi svijet.