Alarm pri Trumpovih

Melania Trump le po dveh mesecih odhaja iz Bele hiše?

mv
23. 8. 2017, 20.00
Posodobljeno: 23. 8. 2017, 21.09
Deli članek:

Iz Bele hiše v zadnjih dneh prihajajo alarmantne novice. Donald Trump naj bi bil povsem odrezan od oblasti, ki prehaja v roke podpredsednika Mika Pencea. Ali to pomeni, da Melania že pakira kovčke in se poslavlja od naziva prve dame?

Reuters
Nespodobni komentar so takoj obsodili tudi pri New York Timesu.

Po dobro obveščenih virih znotraj Bele hiše naj bi se v preteklih dneh že zgodil mehki državni udar, ki sta ga proti Donaldu in Melanii Trump izvedla republikanska stranka in podpredsednik Mike Pence. Te govorice je potrdila tudi nekdanja svetovalka Georgea Busha Pippa Malmgren, ki je povedala, da Trumpov vpliv kopni iz dneva v dan ter da je po zadnjih političnih likvidacijah in odstopih najožjih sodelavcev povsem brez politične moči. »Njegove besede nimajo več učinka. Politiki v Beli hiši že razmišljajo in delujejo, kot da Trump ni več predsednik,« je v intervjuju za Financial times dejala Malmgrenova.

Zarotniki: Republikanska stranka in Pence

Malmgrenova trdi, da je v Trumpovi administraciji zavladalo popolno razsulo, potem ko so se vrstili neuspehi, afere, zamenjave na položajih in neonacistična katastrofa v Charlottesvillu. Več kot deset ključnih ljudi iz administracije je dobilo odpoved ali pa prostovoljno odšlo s položaja, med njimi vodja kabineta Reince Priebus, tiskovni predstavnik Bele hiše Shawn Spicer, direktor za komuniciranje Anthony Sacaramucci in nazadnje, kot najhujši udarec, Trumpov glavni svetovalec Steve Bannon. Kaos naj bi prek podpredsednika Mika Pencea izkoristila republikanska stranka, ki nikoli ni bila navdušena nad svojim zmagovalnim kandidatom. Viri pravijo, da je po tihem puču Pence že začel opravljati posle prvega moža ZDA, medtem pa se v kongresu ogrevajo za sprožitev postopka impičmenta (odstavitve).

Reuters
Je podpredsednik ZDA Mike Pence novi vladar v senci?

Potrebujejo »le« še šest glasov

Po zadnjih informacijah naj bi struja, ki si prizadeva za odstavitev predsednika Donalda Trumpa, potrebovala še šest glasov, potem ko je 12 republikanskih senatorjev namignilo, da bi tak predlog lahko podprli. Skupaj z 48 demokrati tako še ne tvorijo zadostne, dvotretjinske večine za izvedbo impičmenta. V zgodovini ZDA se sicer še ni zgodilo, da bi senat izglasoval takšno odločitev, saj sta Johnson (1898) in Clinton (1999) poskus odstavitve preživela, Nixon pa je leta 1974 odstopil pred glasovanjem. Avtor Trumpovih memoarov Umetnost dogovora, Tony Schwartz, trdi, da se obroč okoli Trumpa oža in da bo tudi sam, podobno kot Nixon, v izogib impičmentu odstopil v prihodnjih mesecih.

Če se bo v prihodnjih dneh izkazalo, da se položaj zaostruje, potem je skladno s položajem predsednika ogrožen tudi položaj prve dame ZDA Melanie Trump, ki se je šele pred dvema mesecema vselila v Belo hišo, potem ko se je za njunega sina Barrona končalo šolsko leto v New Yorku. Glede na to, da so bile izjave Melanie Trump po incidentih v Charlottesvillu veliko bolj pomenljive od sprenevedajočih se pojasnil predsednika, bi bilo morda za njega in njegovo predsedovanje bolje, če bi kdaj prisluhnil razbornemu tonu Sevničanke.