Kontroverzna oseba

Mamić tarnal, da ga "lovijo kot divjo svinjo"

R.T.
23. 8. 2017, 12.24
Posodobljeno: 23. 8. 2017, 12.40
Deli članek:

Prvi mož zagrebškega Dinama Zdravko Mamić v določenih krogih ni pretirano priljubljen. Preživel je že več poskusov “likvidacije”.

Facebook
Mamić jo je dobro odnesel. V zdravstvenem domu je že poziral ves nasmejan.

Aprila leta 2014 je takrat še predsednik Dinama govoril o tem, da ga “lovijo kot divjo svinjo, le streljajo da še ne.” Včeraj pa so tudi streljali. Pisali smo, da sta po obisku groba njegovega očeta v BiH pričakala dva zamaskirana moška in ga ustrelila v nogo.

Pri hrvaškem spletnem portalu 24sata so se spomnili začetkov Mamićevih izpadov. Že leta 1992 je na stadionu Maksimir v Zagrebu grozil z “batinami” predsedniku nogometnega kluba HAŠK Građanski. Leta 1995 je v središču hrvaške prestolnice napadel policista, ki je poklical pajka. Epilog je sledil na sodišču, kjer je spet žalil, blizu pa je bila tudi uporaba pesti.

Mamić je bil pogosto v sporih z novinarji. Lovil jih je po Maksimirju in za njimi metal, kar mu je prišlo pod roko.

Zavrelo je tudi v odnosu s politiki. Leta 2003 se je stepel z zagrebškim občinskim uradnikom Miljenkom Mesićem. Takrat je dobil Mamić udarec po glavi in moral je poiskati pomoč na urgenci. Ob različnih priložnostih je grozil še drugim politikom, hkrati pa tožil, da določene skupine iz bosanskega in srbskega podzemlja načrtujejo njegovo likvidacijo. Leta 2004 mu je, na primer, z nožem grozil nek navijača na gostovanju Dinama v Temišvarju.

Zadeve pa se je zaostrile leta 2014. V loži stadiona Poljud v Splitu je Mamića fizično napadel nek 80-letni moški. Po drugi strani pa so starši mladega nogometaša Murića Dinamovega veljaka obtožili, da jim je grozil s smrtjo, zaradi česar so zoper njega podali prijavo na tožilstvo.

Junija letos je 22-letnik na Braču udaril Mamića, včeraj pa so nanj streljali. Policija še ugotavlja, kdo stoji za napadom. Spisek njegovih sovražnikov je dolg.