Tresenje tal

Potres na območju Reke: "Kot da je eksplodirala bomba"

M.K./STA
8. 8. 2017, 12.55
Posodobljeno: 8. 8. 2017, 13.58
Deli članek:

Kvarner je danes ob 11.35 stresel srednje močan potres z magnitudo 4,1, je danes sporočil evrosredozemski seizmološki center (EMSC).

Profimedia
Nemirna noč na Reki.

Žarišče potresa je bilo 18 kilometrov od Reke, in sicer en kilometer pod površjem Zemlje. Po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr so potres čutili na otoku Krk, sledil pa mu je popotresni sunek.

Po poročanju pristojnih italijanskih služb je bil potres še močnejši, in sicer magnitude 4,4 po Richterju.

Popotresni sunek je tla stresel kakih deset minut za glavnim, okoli 11.50.

"V mestu Sužan na otoku Krku, ki je na 70 metrih nadmorske višine, smo čutili dva potresa. Prvega smo začutili kot močno eksplozijo in ob njem se je zatresla hiša. Ob drugem, bolj šibkem, pa se je slišal zvok podoben grmenju," je za Večernji list povedala bralka s Krka.

"Bilo je zelo neprijetno. To je bil najmočnejši potres v mojem življenju. Vse se je treslo in slišati je bilo močan hrup, kar je trajalo približno dve sekundi," je za Jutarnji list povedala priča z Reke.

V Klimnu na Krku so po navedbah očividcev potres tudi slišali. Slišalo se je kot zamolklo grmenje. Tresenje tal so sicer čutili na otoku Krk, pa tudi v kraju Jadranovo in v Crikvenici, še poroča index.hr, ki se sklicuje na navedbe očividcev.

Ponoči ob 3.10 so seizmografi hrvaške seizmološke službe zabeležili zmeren potres z epicentrom pod morskim dnom na območju Pelješca, pri mestu Drače. Magnituda potresa je bila 3,3 po Richterju, občutili pa so ga tudi v bližnjih mestih.