Silba

Grozil je Italijanom in napadel Slovence

Urban Klančnik
5. 8. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tako hrvaški kot tuji gostje, ki se proti obali podajo z jadrnicami, imajo vse več težav s koncesionarji, ki nadzorujejo priveze na boje. A za zdaj nihče ne ukrepa.

Youtube
Marko Matulina je italijansko jadrnico med preklinjanjem odvlekel stran od sidrišča.

Pred približno tremi tedni je dvignil precej prahu video, ki so ga posneli italijanski turisti na jadrnici. Ti so se pripeljali do sidrišča na Silbi (otok v bližini Malega Lošinja); lastnik koncesije za to sidrišče je 39-letni Marko Matulina. Na videu je videti, kako je Matulina povsem ponorel nad Italijani, jih obkladal s psovkami, grozil jim je celo s smrtjo, nato pa nenadoma pograbil ladijsko verigo in odvlekel italijansko jadrnico stran od sidrišča. Sam je sicer trdil, da je to storil, ker Italijani niso želeli plačati priveza, in da je video vzet iz konteksta.

INCIDENT

Video je objavil Enrico Cosutta, ki je želel opozoriti druge morjeplovce pred sidriščem ob Silbi. Enrico je bil ob otoku z družino na svoji desetmetrski barki, ki jo je po lastnih besedah zasidral stran od sidrišča pod koncesijo Matulina. Matulin se je pripeljal do njega in zahteval denar, nato pa popolnoma ponorel. Grozil je in vpil in v nekem trenutku se sliši jok otroka ter ženski glas, ki v italijanščini poziva, da naj pokliče policijo. »P**** ti mat****, budalo, ubil te bom,« je slišati glas koncesionarja, ko je poskušal svoj čoln privezati za barko. Enrico je zapisal pod objavo, da je posnetek predal policiji, vendar ne ve. ali so kakorkoli ukrepali.

BESNI TUDI HRVATI

Hrvaški mediji, pa tudi dobršen del javnosti pa je zelo ostro napadel Matulina, in so ga označili za nekulturnega. Oglasil pa se je tudi znani glasbenik Vibor Čerič (Detour), ki je dejal, da je imel podobno izkušnjo z istim koncesionarjem. »Ko sem videl posnetek italijanske družine, sem samo zavpil, spet on,« je povedal Vibor. »Štiriindvajsetega julija smo se s prijatelji peljali iz Pulja na 13,5-metrski jadrnici in odšli proti Silbi. Na tem otoku sem bil večkrat še kot otrok in zmeraj sem imel dobre izkušnje. Obstali smo in se za nekaj trenutkov zasidrali ob bojah. Do nas je prišel ta moški in nam pokazal papirje in izkaznico ter nas vprašal, ali se bomo ustavili. Rekel sem mu, da ne, da bomo odšli takoj naprej. Takrat je znorel. Začel je groziti, da bo prišel na jadrnico in nas vse pretepel. Potem se je z barko vozil okoli nas in preklinjal ter grozil. Ko je videl, da nas je šest na jadrnici, se je nato vendarle umaknil.« Vibor je dodal, da ne verjame, da so bili v kakršnemkoli prekršku, saj niso ovirali drugih jadrnic pri dostopu do boj in niso bili v takšni bližini, da bi bili v sidrišču.

PODOBNO KOT PLAŽE

Čeprav so zakoni dokaj dobro določeni, pa ni nikogar, ki bi jih uveljavljal. Tako jih vsak koncesionar, podobno kot se to dogaja tudi na plažah, tolmači po svoje. Po hrvaških zakonih mora imeti koncesionar dokumente, ki jih mora pokazati ob sprejemu plačila. Prav tako obstaja seznam koncesioniranih sidrišč, ki ga lahko najdete na spletni strani ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo. Če sidrišča ni na tem seznamu, nihče ne sme zaračunati priveza. V teh dveh primerih se na posnetku ne vidi, kje sta bili Enricova in Viborjeva jadrnica, tako da ni mogoče dokazati, ali sta bila v prekršku onadva ali Matulina. Vsekakor pa bodo morale pristojne oblasti gotovo več narediti za nadzor, a ne le nad koncesionarji, saj tudi morjeplovci v tovrstnih situacijah niso zmeraj nedolžni.

Otok Silba – Prebivalci otoka pravijo, da naj bi bil Matulina težaven že od otroštva.

arhiv
Otok Silba.