Neodvisna preiskava odkrila ...

Grozljiv škandal v Vatikanu: dečke vključili v "skrivno skupino" in posiljevali

T.L.
19. 7. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nekdanji člani so zbor opisovali kot "zapor, pekel, koncentracijsko taborišče", dolgoletni dirigent Georg Ratzinger, brat upokojenega papeža Benedikta XVI., pravi, da o tem ni vedel nič.

Profimedia
Nekdanji papež (drugi z leve) in njegov brat (prvi z leve), ki trdi, da o zlorabah dečkov v prestižnem pevskem zboru ni vedel nič.

Dva grozljiva škandala sta v torek odmevala v Vatikanu. Pri prvem gre za denar in korupcijo znotraj vatikanskih zidov, pri drugem pa za posilstva otrok v cerkvenem zboru v Regensburgu, kjer je bil dolgoletni dirigent Georg Ratzinger, brat upokojenega papeža Benedikta XVI.

Novica o dogajanju v Regensburgu je udarila kot strela z jasnega. Izsledki neodvisne preiskave, ki se je začela leta 2010, so zastrašujoči. Odvetnik Ulrich Weber, ki je zadolžen za neodvisno preiskavo, je podal zaključek, da je bilo od leta 1945 do 1992 vsaj 547 dečkov, ki so prepevali v katedralnem zboru Domspatzen, izpostavljeno telesnemu nasilju, najmanj 67 pa jih je bilo posiljenih. To je številka, ki dva do trikrat presega celo najbolj črna predvidevanja pred začetkom preiskave. 

Weber je dejal, da so nekdanji člani zbor opisovali kot "zapor, pekel, koncentracijsko taborišče" in da so bile to njihova najhujša leta v življenju, prežeta s strahom, nasiljem in občutkom nemoči.

Odškodnine se bodo drastično povišale

Dečki, ki so bili izbrani za Domspatzen, so živeli in se šolali v cerkveni šoli, bili so povsem ločeni od družin. Katoliška cerkev je sicer lansko leto žrtvam ponudila odškodnino v višini od 5000 do 20.000 evrov. Po ugotovitvah preiskave se bodo te številke zagotovo spremenile. 

Weber je v svoji preiskavi identificiral tudi 49 krivcev. Zaenkrat ni znano, ali je med njimi tudi brat nekdanjega papeža. Dirigent je pred leti priznal, da je znal udariti nedisciplinirane fante, česar ni dojemal kot napako, saj so tako vzgajali tudi njega. Zavrnil pa je namige, da bi karkoli vedel o spolnem nadlegovanju ali da bi v tem sodeloval tudi sam. 

"Skrivni skupini" dovoljeno več, nočni obiski v posteljah

Alexander Probst, ena od prvih prič v preiskavi, ki se je začela leta 2010, je povedal, da je v Domspatzen vstopil leta 1968, ko je bil v tretjem razredu osnovne šole, v zborovsko gimnazijo pa so ga sprejeli dve leti kasneje. Učitelj ga je uvrstil v "skrivno skupino", v kateri so lahko dečki pili pivo, kadili in gledali filme s pornografsko vsebino. Učitelj je, kot je izpovedal Alexander, ponoči prihajal v spalnico in zlezel k dečkom v posteljo ter imel z njimi spolne odnose. Ko je med počitnicami Alexander to zaupal svojemu očetu, ga je ta nemudoma izpisal iz zbora in šole. 

Alexander je lani objavil tudi knjigo. Pravi, da je sedaj našel svoj mir in upa, da ga bodo našli tudi zločinci. Dodal je, da je leta upal, da se mu bo njegov storilec opravičil za storjeno, zdaj pa je dojel, da se to ne bo nikoli zgodilo.

Novi nadškof Regensburga Rudolf Voderholzer je Alexandra prosil za odpuščanje, "čeprav ni zagrešil zla. To mi je veliko pomenilo," je dejal Alexander. Voderholzerjev predhodnik Gerhard Ludwig Müller je namreč Probsta leta 2010 napadel, češ, da želi le očrniti ugled cerkve kot institucije. Probst pravi, da ga je to razžalostilo, ponižalo in razjezilo, saj da je imel Müller več razumevanja za navidezen ugled duhovnikov, kot za trpljenje žrtev. 

Za nameček je še Benedikt XVI. imenoval Müllerja prefekta kongregacije za verski nauk, ki razsoja v primerih spolnega nadlegovanja otrok v cerkvi. "To je enako, kot da bi lisici zaupali v varstvo kokošnjak," je bil slikovit Probst.

Papež Frančišek Müllerju, ki je zdaj že kardinal, ni obnovil mandata na tem položaju. Užaljeni Müller, ki je papežu držal lekcije iz morale, pa je odbil, da bi opravljal tudi kakšne drugačne dolžnosti. 

Dvakrat in drago plačana rekonstrukcija

Začelo se je tudi sojenje finančnikom rekonstrukcije stanovanja v vatikanski Palači sv. Karla za upokojenega kardinala Tarcisia Bertona (ki ni med obtoženimi). Obtožena sta Giuseppe Profiti in Massimo Spina, ki sta bila zadolžena za finance pediatrične klinike, del teh sredstev (več kot 422.000 evrov) sta preusmerila v rekonstrukcijo luksuznega stanovanja.  Za rekonstrukcijo stanovanja pa je plačal že lastnik stanovanja, governatorat Vatikanske države.