Kako dolgo oživljati?

Prevaral smrt: zbudil se je po 40 minutah brez srčnega utripa

S.R.
18. 7. 2017, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Oče treh otrok iz Severne Karoline se je zahvalil reševalcema, ki sta mu rešila življenje, potem ko se mu je ustavilo srce. Oživila sta ga po 42 celih minutah in dokazala, kako pomembno je, da se z oživljanjem prične nemudoma po infraktu.

Profimedia
John s svojo družino in rešiteljema, ki nad njim nista obupala.

36-letni John Ogburn je 26. junija na svojem domu doživel srčni infarkt. Na kraj nesreče sta le minuto po klicu na pomoč prispela policista Lawrence Guiler in Nikolina Bajic ter ga začela oživljati. Po približno 42 minutah mu je srce začelo ponovno biti. Njuni napori pri oživljanju so bili toliko bolj hvalevredni, ker lahko reševalci na podlagi veljavnih smernic oživljanje prekinejo po 20 minutah, če reševanec ne kaže življenjskih znakov.

Ogburna so nato nemudoma prepeljali v bolnišnico,, da bi lažje okreval, pa so ga dali v umetno komo. Pravi, da se razen bolečin v prsnem košu počuti dobro, potarna le o pomanjkanju energije, predvsem pa je hvaležen policistoma, ki nista obupala nad njegovim življenjem. »Po določenem času bi me morala razglasiti za mrtvega, vendar tega nista storila, še naprej sta me oživljala, zato sem jima neizmerno hvaležen,« je povedal 36-letni oče.

Ključne minute

»Dokazi kažejo, da se vsako minuto, ko srce stoji in se na njem ne izvaja ustrezno kardiopulmonalno oživljanje, možnost preživetja zmanjša za 10 odstotkov,« pojasnjuje zdravnik Michael Kurz iz Univerze v Alabami. Ta primer je še en dokaz več, kako je z oživljanjem mogoče povečati možnosti za preživetje, saj se lahko pri takojšnjem oživljanju stopnja preživetja po srčnem infarktu poveča kar za dvakrat ali celo trikrat.